Trygga anställningar, bra löner och utbildning för alla städare. Mindre stress när städföretagen slutar konkurrera med priset och satsar på kvalitet. Det är städaren tillika klubbordförande Lovisa Englunds vision för städbranschen. Med kampvilja menar hon att Fastighets medlemmar kan nå dit.

Fastighetsfolket möter Lovisa Englund, städare i Gävle, på Runö folkhögskola där hon deltar i en studiekonferens. En av många utbildningar hon som facklig förtroendevald gått och som har stärkt henne i kontakterna med arbetsgivaren. Som regionalt skyddsombud har hon redan många gånger fått hantera ärenden om medlemmar som mår dåligt på grund av stressen i jobbet och otrygga anställningar. Beslutsamheten och energin märks så snart vi hälsar. På frågan om hur hon fått sin kämpaglöd svarar Lovisa:
– Jag kommer från ett arbetarhem. Många i min släkt är politiskt och fackligt engagerade och det har varit livliga diskussioner hemma som jag gärna deltagit i. Att skapa bättre arbetsförhållanden är jätteviktigt för mig och jag ser fram emot valet nästa år. Med en röd regering kommer vi att få ett mindre segregerat samhälle och en tryggare arbetsmarknad.

Lovisa Englund säger inte som många att hon blev städare av en slump.
– Jag gick arbetslös efter ett säsongsarbete och såg en annons där ett större företag sökte städpersonal. Det lät som ett bra jobb och ett seriöst företag. Nu har jag jobbat där sex år. Vi som är födda på 80- och 90-talet är hårt drabbade av arbetslöshet och beredda att ta de jobb som finns. Ingen i min bekantskapskrets har tyckt det är konstigt, eller nedvärderat, att jag jobbar som städare. Själv är jag stolt över mitt arbete och vet att jag gör nytta.
Hon tillägger att visst är det ändå så att yrkets status behöver höjas i allmänhetens ögon.
– Det gör man genom se till att städare, oavsett om de är äldre eller yngre, har trygga anställningsförhållanden och bra betalt. Alla timanställningar är ett stort problem och prispressen gör att städföretag tappar kontrakt trots att de levererar städning med hög kvalitet.

Det är mycket omställningar, omorganisationer och uppsägningar på flera städföretag just nu. Många tvingas gå ut i arbetslöshet.
– Därför är det så viktigt att du som anställd går med i a-kassan från och med din första arbetsdag, säger Lovisa.
Hon menar att städföretagen kommer att knuffa sig nedför ett stup genom att de säljer ut städtjänster på tok för billigt. De borde komma överens om att ”nu slutar vi konkurrera med priset och går in för att konkurrera med kvalitet”. Kunderna å sin sida borda kräva att städföretaget har kollektivavtal och städpersonal med servicekänsla som kan göra ett riktigt bra jobb.

Lovisa önskar att städare skulle visa mer kampvilja och enighet kring kraven på bättre anställningsvillkor, god arbetsmiljö och höjda löner.
– Det är dags att göra motstånd! Tänk på att tillsammans är vi starka.
Att städare ofta jobbar ensamma och sällan träffar sina arbetskamrater är inte minst därför ett problem. Lovisa menar att det bör ordnas mer arbetsplatsmöten där anställda kan prata sig samman om krav de vill driva. Fler, inte minst unga anställda och anställda med utländsk bakgrund, borde delta i fackmöten.
– Att alla städare kan hantera det svenska språket är viktigt för att arbetsgivaren inte ska kunna utnyttja deras okunskap om arbetsmiljö och kollektivavtal. Många städföretag tullar i verkligheten på den principen, säger Lovisa.

En del städare kommer dessutom från länder där det kan vara farligt att engagera sig fackligt.
– Därför vågar de kanske inte delta i fackmöten eller gå med i Fastighets. Det gäller att förklara att i Sverige är det naturligt att vara med i facket. Jag peppar dem att kräva sina rättigheter och berättar om sådant som brister hos deras arbetsgivare.
En av Fastighets krav är att det borde var självklart att städare ska ha bra utbildning.
– Vi måste bort från idén att någon kan komma direkt från gatan och bli städare, säger hon. Minst en veckas certifierad städutbildning borde vara grundkrav. Introduktionen behöver också bli bättre överlag.

Att städning är ett rutinartat arbete är också ett problem.
– En sätt att göra städjobbet mer stimulerande är att infoga andra arbetsuppgifter. Kanske städa fyra timmar om dagen och ägna resten av arbetstiden åt frukthantering, fixa kaffe och vattna blommor, säger hon. Den möjligheten har jag fått pröva och det förbättrade min arbetsmiljö.
När Lovisa får en fråga om Rutavdraget, säger hon genast att det vill hon ha bort.
– Det är bara något som gynnar de rika och Fastighets har inte fått något uppsving sedan det infördes. Jag hoppas att Rut försvinner om – eller snarare när – det röda blocket vinner valet.

Lovisa Englund är inte bara stolt över att vara städare, hon också stolt över att hennes arbetskamrater gett henne förtroendet att vara skyddsombud och klubbordförande. De fackliga uppdragen har gett henne ”råg i ryggen”.
– Du måste stå på dig mot arbetsgivaren i medlemsärenden och inte svika de som har bett om hjälp, säger hon. Att många städare far illa på sitt arbete är alarmerande. Det gör mig både ledsen och upprörd. Ingen ska behöva gå till jobbet med en klump i magen!

Hon fortsätter att nu när städningen är lättare och smidigare med modern teknik är det den psykosociala arbetsmiljön som måste vara i fokus.
– Hos mindre städföretag kan det dock fortfarande vara saker i den fysiska arbetsmiljön som måste rättas till. Städarna har kanske inte skyddsskor eller rätt redskap. Ibland handlar det om att in- och utgångar som städare ska använda tidiga morgnar eller nätter inte är trygga.
Att vara ung och facklig företrädare kan förvisso vara tufft. Men Lovisa tycker att hon blir respekterad av medlemmarna och hon har en bra mentor i avdelningsordförande Eva Löfqvist.
– Eva är väldigt kunnig och en stor tillgång för Fastighets.

Att fortsätta påverka arbetsvillkoren och representera medlemmar inom städbranschen känns just nu självklart för Lovisa Englund.
– Många unga som kommer in i städyrket säger att de bara ska jobba en kortare tid och blir kvar för att de inte hittar något annat arbete. Min målsättning är att de aktivt ska vilja jobba som städare och känna till kollektivavtal och sina rättigheter.

Namn: Lovisa Englund
Ålder: 27 år
Arbetar som: Städare i Gävle
Bakgrund: Ett arbetarhem
Fackliga uppdrag: Klubbordförande, skyddsombud och ungdomsansvarig för Fastighets i Gävle
Hjärtefråga: Ungas rättigheter på arbetsmarknaden
Hoppas på: Att det ”röda laget” vinner valet
Fritidsintresse: Utförsåkning
Favoritmusik: TAW och Esbjörn Svensson Trio
Senaste läsning: ”Alkemisten” av Paulo Coelho och antologin ”Skitliv”
Motto i livet: ” Man lever bara en gång”