Vad vet ni egentligen om EU? Händer det nå’t spännande i Bryssel? Kan man överhuvudtaget påverka EU? Vad har vi för rättigheter som EU-medborgare? EU kommer till Stockholm och lyssnar, berättar, svarar och diskuterar. Det är dags för en nationell medborgardialog.

På plats i Stockholm på tisdag den 15 oktober finns representanter från en hel rad olika institutioner – bland annat deltar Olle Ludvigsson, socialdemokratisk ledamot av Europaparlamentet, Vivane Reding, EU-kommissionens vice ordförande och Birgitta Ohlsson, Sveriges EU-minister.

Tillsammans med runt 350 personer från hela landet, kommer EU:s framtidsfrågor att diskuteras. Den gemensamma nämnaren för alla är förstås det europeiska medborgarskapet.

– Efter  att vi varit medlemmar i snart 14 år, behöver vi fortfarande avdramatisera EU. Avståndet är alldeles för stort mellan EU och medborgarna, trots att besluten i EU påverkar så mycket, säger Olle Ludvigsson (S) i en kommentar.

– Jag behöver veta vad folk tycker och tänker om EU. Om jag inte vet det, hur ska jag då kunna göra nytta som politiker, frågar sig ledamoten av Europaparlamentet, Olle Ludvigsson, och det är därför medborgardialogerna är så viktiga.

Mötet i Stockholm är redan fulltecknat men alla som vill kan följa mötet online via webben och delta med synpunkter och bidrag via sociala medier.

Mera information finns på länken:
http://ec.europa.eu/sverige/news/calendar/20131015_md_sv.htm

 

 

* * *