Bertil Rignäs, vd för Bostadsbolaget i Göteborg, tvingas lämna sitt uppdrag sedan Uppdrag Granskning avslöjat att han köpt en klänning, och redovisat inköpet som lunch. Men beslutet fattades av en oenig styrelse.
– Vad det här visar är att ett enda misstag räcker för att bli av med jobbet, säger Fastighets representant Thomas Gustavsson.

Det hela började förra veckan, då SVT:s Uppdrag granskning rapporterade om hur representanter från kommunala bolag och förvaltningar i Göteborg gjort av med skattebetalarnas pengar på alkohol och kläder under den årliga fastighetsmässan i Cannes.
En av deltagarna var Bertil Rignäs, vd för allmännyttiga Bostadsbolaget. Enligt Uppdrag granskning finns det kvitto på att han, under mässan år 2010, köpte en klänning och sedan redovisade köpet som lunch.
Kvittot attesterades av Bostadsbolagets dåvarande styrelseordförande Anna Johansson. I programmet medger hon att hon inte tittat ordentligt på kvittot innan hon skrev under och godkände utgiften.

På Bostadsbolagets hemsida skriver Bertil Rignäs att det berodde på slarv, och att han har betalat tillbaka pengarna till företaget.
Medieuppbådet har varit stort och trots förklaringen tvingas han lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan.
Men delar av bolagets styrelse stödjer honom. Däribland Thomas Gustavsson, som är personalrepresentant och ordförande i Fastighets klubbstyrelse på Bostadsbolaget.
– Åtgärden stod inte i proportion till misstaget. Om han medvetet skulle ha velat lura styrelsen så hade han inte tagit ett klädkvitto och skrivit lunch. Vem ska man kunna lura med det?, resonerar Thomas Gustavsson.
Han och de andra fackliga representanterna i styrelsen var eniga om att Rignäs borde ha fått stanna.
– Jag har förhandlat med honom sedan han började, 2006, och jag har upplevt honom som en rak, tuff och ärlig vd, säger Thomas Gustavsson.
Han menar att beslutet om att sparka Rignäs får en negativ effekt i företaget eftersom det sänder en signal om att inte ett enda misstag tolereras.

Och trots att det har förekommit upprörda insändare från anställda i de lokala tidningarna säger Thomas Gustavsson att han inte har märkt av någon sådan stämning när han har varit ute bland medlemmarna.
– Det blev politik av det här. Rignäs hade berättat om kvittona för styrelsen innan programmet visades. Efteråt ändrade sig borgarna och menade att de inte kände tillräckligt förtroende för honom.
Thomas Gustavsson tror att det kommer att ta lång tid innan allt fungerar som det ska i bolaget igen. Innan en ny ordinarie vd finns på plats kommer inga större beslut att kunna fattas. Tills vidare är Bostadsbolagets chef för förvaltningsstöd, Robert Bengtsson, tillförordnad vd.