Varje år utser LO Årets fackliga hjältedåd, om några veckor är det dags igen. Och bland årets åtta finalister finns Lovisa Englund från Fastighets.
– Jag är jättejätteglad och försöker smälta det, säger hon.

Lovisa Englund jobbar som städare på ISS i Gävle, är klubbordförande, ungdomsansvarig och dessutom regionalt skyddsombud. Fastighetsfolket har vid flera tillfällen skrivit om Lovisa som sticker ut något i förbundet genom att vara ung och fackligt engagerad. Och det är alltså inte bara Fastighetsfolket som uppmärksammat detta.
– När jag fick veta att jag blivit nominerad sa jag till mina närmaste att jag var chockad, men de sa att ”då är du den enda att bli det, för vi trodde på dig”, säger Lovisa Englund.

Lovisa Englund

Lovisa Englund är stolt över nomineringen. Foto: Britt Mattsson

För att ha chans att få priset måste man vara under 30 år och fackligt aktiv i ett LO-förbund. Till skillnad från tidigare år har vem som helst nu kunnat nominera kandidater, och bland dem har en jury valt ut åtta finalister.I motiveringen som juryn gick på i Lovisas fall står det bland annat att hon är ”en stark och stridbar tjej. Jobbar många gånger i motvind i ett fack där unga kvinnor är ovanliga, hon vågar ta plats vilket kanske inte alltid är bekvämt. Trots det så kämpar hon vidare för det hon tror på”.
Lovisa Englund påpekar att konkurrensen är stenhård och att hon inte vågar hoppas på att vinna priset, men att hon är glad och stolt över att ha blivit nominerad.

Hon tycker att det här är ett bra sätt att lyfta fram de som brinner för sitt fackliga engagemang.
– Det här blir en bekräftelse på att man gör ett bra jobb, som man kanske inte får i annat fall. Det är säkert olika inom olika organisationer men många som jobbar med ungdomsfrågor är nog inte vana att få den här pushen, säger hon.

Nu är det upp till juryn, bestående av LO:s vice ordförande Tobias Baudin, SSU:s ordförande Gabriel Wikström och ABF:s ordförande Helen Pettersson, att utse en vinnare. Vem det blir presenteras på LO:s ungdomsforum den 28 november.

Övriga finalister är:
Elevmedlemsringarna, Handels
Jenny Bengtsson, Hotell- och restaurangfacket
Alejandro Caviedes, Kommunal
Organiseringsgruppen, Kommunal
Fanny Berglund, Livs
Logentklubben, Transport
Robert Roos, IF Metall