För några år sedan visade en undersökning i Aleris vårdpanel att fyra av tio svenskar blir trötta på hösten. Bland unga, mellan 15 och 29 är, var det ännu fler som kände sig tröttare av höstmörkret. Dessutom visade undersökningen att fler blir deprimerade och nedstämda då än under andra tider på året.

Och enligt Arne Lowden, som forskar om bland annat dygnsrytmer, ljusbeteende och sömn på Stockholms universitets stressforskningsinstitut, får detta stöd även i andra studier.
– Det finns flera, bland annat en studie där humör studerades på fyra olika platser i världen. Studien visade inga skillnader i humör mellan årstider i länder nära ekvatorn, medan det fanns tydliga humörsvängningar här i Sverige. Vi är i allmänhet gladare och piggare på våren och sommaren, säger han.
Under den senare halvan av året blir varje dag omkring fem minuter kortare. Detta pågår ända fram till vintersolståndet i slutet av december.

Sammantaget har vi under de mörkaste månaderna, november till januari, inte mer än omkring 30 soltimmar per månad, jämfört med långt över 200 timmar i juni. Det gäller därför att passa på och ta tillvara på ljuset.
– Många upplever sömnsvårigheter, nedstämdhet och energibrist under de mörka vintermånaderna. Dessutom är det vanligt att vi rör på oss mindre på vintern och blir mer exponerade för infektioner när vi visats mer inomhus och trängs mer på bussar och tunnelbanor. Det kanske är en självklarhet, men att man känner sig hängig kan också göra att man upplever sig tröttare, säger Arne Lowden.

Att vara stressad bidrar också till att vi blir tröttare och mer nedstämda. För många är det mycket att göra på hösten, samtidigt som det inte finns någon naturlig ledighet så som sommarsemestern.
Arne Lowden rekommenderar alla att försöka ta vara på det dagsljus som finns. I stället för att dricka kaffe i ett mörkt fikarum rekommenderar han att ta med koppen ut.
– Man kan också passa på att gå ut på lunchen, eller att promenera till jobbet. Om man inte har möjlighet att komma ut på arbetsdagar kan det vara bra att kompensera på lediga dagar, säger han.

För den som arbetar delade turer kan de lediga timmarna mitt på dagen vara ett tillfälle att vara ute eftersom det dessutom kan göra det lättare att slappna av och kunna sova på kvällen.
– Det blå morgonljuset är särskilt bra att ta vara på eftersom det dämpar melatoninnivåerna i kroppen, hormonet som gör oss trötta. Morgonljuset gör oss piggare på morgonen och gör dessutom att vi blir mer trötta till kvällen.

Så motverkar du tröttheten:

  • Ta vara på dagsljuset och försök att vistas utomhus.
  • Se över ljussättningen på arbetet och i hemmet. En ljusterapilampa kan vara bra.
  • Motionera.
  • Ät näringsriktig mat på regelbundna tider.
  • Ha en regelbunden dygnsrytm och försök att sova ordentligt.
  • Försök att undvika stress.

Källa: Arne Lowden och Vårdguiden 1177