Det blev ingen vinst i utmärkelsen ”Årets fackliga hjältedåd” för Fastighets Lovisa Englund. Priset gick i stället till Transports klubb på bemanningsföretaget Logent i Norrköping.

Klubben fick priset därför att den består av är ”ett gäng fackligt intresserade som har gjort det omöjliga, att starta en fackklubb inom bemanningsbranschen”, står det i pressmeddelandet.
– Logentklubben inom Transport personifierar det fackliga hjältedådet. Det har varit svårt att engagera uthyrd personal inom facket, men inte för de bemanningsanställda på Logent i Norrköping. Genom ett äkta engagemang har de nått stora förbättringar för sina arbetskamrater, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.

Klubben har funnits i snart två år, och liksom företaget har klubben vuxit kraftigt under de här åren och en stor andel av medlemmarna är under 30 år. Och de fackligt aktiva på företaget har en del att arbeta med då Logent just nu skakas av en muthärva. Enligt tidningen Transportarbetaren har en anställd i Norrköping berättat att han tvingats betala flera tusen kronor till en mellanchef för att få arbeta. Händelsen har polisanmälts och utreds nu, men rykten om mutor ska ha florerat under många år.

Kanske blir det lättare för de fackligt aktiva klubbmedlemmarna att driva frågan med utmärkelsen Årets fackliga hjältedåd i bagaget.
Priset delades ut på torsdagskvällen under LO ungdomsforum, som pågår just nu på Runö i Stockholm. Det är ett årligt återkommande evenemang där fackligt aktiva under 25 år, från hela landet och från alla LO-förbund, kan träffas. Årets tema är ”att göra skillnad”, men fokus ligger också på diskussioner och förberedelser inför valet nästa år.

Bland de 265 deltagarna finns också Lovisa Englund, städare från ISS i Gävle, som var en av de åtta kandidater som hade chans att bli årets fackliga hjälte. Hon hade nominerats av Peter Obermuller och Isak Rudberg för att hon är ”en tjej som står upp för de ungas position inom ett stelt och ibland gammeldags förbund”.