Det blir en trist jul för de 26 städare som tvingas sluta när ISS minskar personalstyrkan på kärnkraftverket i Forsmark. Trots att ISS fick förlängt kontrakt kommer en tredjedel av de anställda städarna bli utan jobb vid årsskiftet. Uppdaterad version.

Efter att ISS Facility Services fick förlängt kontrakt för servicetjänster på kärnkraftverket i Forsmark inleddes förhandlingar om arbetsbrist. Samtliga städare varslades då om uppsägning från och med årsskiftet.

Därefter inleddes förhandlingar om återanställning och i dagsläget verkar det som att 68 personer får behålla sina tjänster medan ett drygt tjugotal tvingas gå.
– Det har blivit förändringar i uppdraget och ISS måste minska kostnaderna. Så det kommer att bli ganska många av de som blir kvar som får nya arbetsuppgifter, säger Bengt Sandberg, ombudsman i Fastighets region Ost.
Bland de som måste sluta är drygt en handfull medlemmar i Fastighets.

Uppdatering
Det var tidigare planerat för ett fackligt informationsmöte med Bengt Sandberg och den loakala ISS-klubben den andra januari. Mötet har ställts in och i dagsläget finns inte något nytt datum inbokat.

 

Fakta – Återanställning
För de som jobbat i mer än 12 månader under de senaste tre åren gäller återanställningsrätten. Det innebär att de kommer att erbjudas anställning om arbetsgivaren behöver ny- eller återanställa under de kommande nio månaderna.