För några dagar sedan hängde Mikael Svanström fastighetsskötarkläderna på en krok. Numera kan Mikael titulera sig kommunalråd.
– Jag brukar skoja och säga att jag går från miljöhus till kommunhus. I bägge fallen handlar det om sortering, men på olika sätt.

Mikael, 55, född och uppvuxen i Nybro, har haft många politiska uppdrag. Nu har han nått toppen.

Pirrar det eller känner du dig också orolig inför uppdraget?
– Jag har respekt för uppdraget. Men jag kan säga att med den respons jag fått av folket i Nybro så känns det bra. I samband med julskyltningen kom många fram och hade uppmuntrande ord att säga, vi tror på dig sa dom. Sedan är jag ju inte ensam, jag har naturligtvis en grupp omkring mig som jag kan lita på.

Var fick du din politiska skolning?
– I den fackliga världen, framför allt i Fastighets. Jag har bland annat haft mycket att göra med Kjelle Lundgren, som ju numera sitter i Fastighets förbundsstyrelse. Min far var också Socialdemokrat, även om han var egen företagare. Han ägde en lampaffär i Skåne.

När började du engagera dig politiskt?
– Kring 2005–2006. Då blev jag förbannad och sa: skriv in mig i partiet (S). Orsaken till min ilska var en förändring på jobbet, det bildades en koncern över bolagen. Jag kom att få en ersättarplats i energibolaget. Så småningom blev jag ordförande i energibolaget och också ordförande i Nybro arbetarekommun.

Vilka politiska frågor brinner du mest för?
– Skolfrågor, att inte barngrupperna ska bli för stora. Jag känner för de utsatta barnen, till exempel de som har det jobbigt i skolan. Efter att ha jobbat 26 år som fastighetsskötare kan jag också konstatera att det finns enormt många ensamma människor. Ensamheten är en folksjukdom.

Vilka frågor måste S driva för att återta regeringsmakten?
– Jobbfrågan förstås. Utan jobb, ingen inkomst. Sjukvården, omsorgen. De 500 kronor i skattesänkning som den här regeringen gett mig skulle ha behövts i skola, vård och omsorg istället.

Lokalt i Nybro, vilka frågor driver ni?
– Vår vision är att vi ska vara 25 000 invånare i kommunen 2030. Vi måste satsa på bra skolor och bra åldringsvård. Vad gäller industrijobb så är vi lyckligt lottade. Många ungdomar med datavana kan söka dessa jobb idag.

Har du någon politisk förebild?
­ – Håkan Juholt. Om jag bara hade 20 procent av den glöd han visar i talen så skulle jag vara glad.

Pratas det politik på arbetsplatsen?
– Det har blivit sämre med den varan. Det har blivit tystare. Vi var ett gäng fastighetsskötare som stannade efter arbetsdagens slut och pratade lite samhällsfrågor. Men de flesta hade bråttom hem.

Du kommer alltså att svida om från arbetarkläder till annan svid, är det för få med din bakgrund i den politiska toppen?
– Ja, absolut. Det är för få heltidspolitiker som haft ett jobb. Att ha kontakt med verkligheten kan aldrig vara fel. De som är på arbetsplatsen måste få mer att säga till om. Vi måste lyssna mer på de arbetande och också vara klara över att det inte finns några dumma frågor.