I dag, torsdag, har Byggnads avtalsråd beslutat säga upp byggavtalet, som löper ut den 31 mars.

Det finns inte en överenskommelse om ett huvudentreprenörsansvar med motparten, Sveriges Byggindustrier. 6F – fackförbund i samverkan, står bakom Byggnads i sitt krav på det så kallade huvudentreprenörsansvaret, säger 6 F i ett pressmeddelande.
– Det måste bli ordning och reda inom byggbranschen. Ett viktigt steg är ett huvudentreprenörsansvar som innebär att huvudentreprenören ansvarar för att underentreprenörerna följer kollektivavtalen, säger 6F:s förbundsordföranden och avtalssekreterare i ett gemensamt uttalande.

– Det är allvarligt att Sveriges Byggindustrier, BI, inte tog chansen att lösa frågan. Arbetsgivarna torde ha samma intresse som vi inom fackföreningsrörelsen att skapa en tryggare och säkrare arbetsmiljö och en konkurrens på lika villkor. Vi hoppas att BI tänker om och sätter sig i förhandlingar med Byggnads.