På Limhamn i Malmö kan månadshyran för en trerumslägenhet vara högre än 10 000 kronor. I Nydala, ett bostadsområde från 1960-talet, är hyran för en lika stor lägenhet runt 5 500 kronor. Fastighetsfolket har träffat Timo Närhi och Ryan Bozorgian, husvärdar i de två områdena.
Är det som att jobba i skilda världar?

 
Limhamn är ett område med blandad bebyggelse. Där finns villor, flerbostadshus från 1960-talet och moderna bostadshus.
MKB delar in områden utifrån fastigheternas läge. Limhamn är ett så kallat A-område, där arbetslösheten är under och medelinkomsten över genomsnittet i Malmö stad.
Månadshyran för en nybyggd trea på 73 kvm är 10 500 kronor. En normaltrea från 1959 kostar cirka 7 000 kronor
Bland invånarna har de flesta eftergymnasial utbildning.

Timo Närhi är en av tre husvärdar som sköter det kommunala bostadsbolaget MKB:s 1 000 lägenheter på Limhamn. Han berättar att de som bor i området helst kallar sig Limhamnare, inte Malmöbor, för att det är speciellt att bo här.

Vilka är de vanligaste arbetsuppgifterna?
– I det nya beståndet, som byggdes för cirka fyra år sedan, får vi fortfarande in garantifel. I 1960-tals- beståndet får vi in felanmälningar om trasiga toalettstolar och vitvaror. Mitt jobb, som spindeln i nätet, är att se vad felen kan bero på och sedan beställa reparation eller åtgärda om det går.
– Uppgradering av lägenhetsstandarden är också vanligt här i de äldre husen. Jag beställer efter hyresgästens önskemål. Vid månadsskiftet arbetar jag en hel del med ut- och inflyttningar, och då i första hand i de nya husen. I det gamla beståndet bor däremot många kvar sedan husen byggdes.

Hur vanliga är störningsärenden?
– Det sker nog inte oftare än en gång var tredje månad. Då handlar det oftast om att grannen spelar musik för högt. Hittills har problemet löst sig efter att jag har pratat med de berörda. I Nydala, där jag jobbat innan, hade jag oftare tråkiga störningar då jag försökte agera som medlare.

Hur fungerar kontakten med hyresgästerna?
– Bra, de kan ringa direkt till mig eller till växeln, eller skicka mejl. Mejl är ett vanligt sätt att kommunicera. Alla kan göra sig förstådda, särskilt de som bor i de dyraste lägenheterna. Av dem får jag välformulerade och långa mejl. Det märks att de är vana vid att uttrycka sig.

Ställer hyresgästerna speciella krav?
– Jag tycker att hyresgästerna här är mer noggranna än i många andra områden. Limhamn är mer attraktivt än många andra platser i Malmö. Som husvärd ska jag alltid vara konsekvent och rak och här känner jag att det är särskilt viktigt. Ett ”kanske” kan lätt uppfattas som ”ja”.
– Hyresgästerna i de nybyggda bostäderna med högre hyra har också högre krav, dock inte orimliga. De hör av sig oftare och om mindre saker. Jag tror att man resonerar som så att om man betalat mycket för boendet så kan man också ställa krav.

Behöver husvärden vara på ett särskilt sätt just här?
– Som på alla andra ställen ska husvärden vara trevlig och tillmötesgående. Men jag märker att jag tänker mer på att vara konsekvent.

Är kollegorna avundsjuka på dig som får jobba just i det här bostadsområdet?
– Det tror jag inte. Limhamn är visserligen ett fint område, det har lite av en småstadskänsla. Men samtidigt är det en stadsdel där husvärden har ögonen på sig, hyresgästerna är mer alerta. Vilken är den vanligaste missuppfattningen om Limhamn?
– Många tror att alla här är rika och välbeställda. Men här bor även pensionärer med ATP som inte har råd med tillval i sina lägenheter.

Stämmer bilden du hade av bostadsområdet innan du började jobba här?
– Jag hade inte varit här så mycket innan, men hade givetvis hört talas om Limhamn. Jag tänkte ändå att folk som bor här är väl som folk i gemen. Jag har dock fått ändra uppfattning lite eftersom Limhamnare är mer noga av sig och ibland mer krävande än vad jag trodde, men oftast på ett positivt sätt.

Du som jobbat i Nydala innan, vilka är de största skillnaderna med att jobba där och här?
– Här finns inga störande ungdomsgäng eller klotter på väggarna. I båda områdena bor det mycket trevliga människor men här tycker jag att vi husvärdar har mer att göra.

Vad är bäst och sämst med husvärdsjobbet här?
– Limhamn har en speciell boendemiljö med varierad bebyggelse, vilket jag gillar. Husen står inte på rad som i miljonprogramsområden. Jag träffar många trevliga människor. Jag kan dock inte komma på någonting som är dåligt.

Vill du byta område?
– Absolut inte. Jag trivs med alla här. Dessutom har vi nära till havet vilket jag tycker om.

 

 
Malmö 140207Ryan på MKB.Foto: André de Loisted
Nydala präglas av höghus, de flesta från 1960-talet. Månadshyran för en tvåa på 57 kvm är 4 389 kronor. Hyran för en trea på 75 kvm är 5 556 kronor.
Nydala är ett så kallat C-område, arbetslösheten är högre och medelinkomsten lägre än genomsnittet i Malmö stad.
Bland invånarna har de flesta enbart gymnasieutbildning.

Ryan Bozorgian är en av fem husvärdar som sköter MKB:s bestånd med 2 500 lägenheter i Nydala. Här bor många nationaliteter, en hel del barnfamiljer men också pensionärer.

Vilka är de vanligaste arbetsuppgifterna?
– Felanmälningarna handlar ofta om vatten- och fuktskador eftersom flera fastigheter står på tur för ett stambyte. Stopp i avlopp förekommer också ganska ofta. Mitt jobb är att beställa reparationerna. Jag jobbar också mycket med administration, från att granska fakturor till att lägga fram budgetförslag. Husens ålder och när de renoverats spelar roll för vilken typ av felanmälningar jag får.

Hur vanliga är störningsärenden?
– De är ganska vanliga, jag tror att jag har minst ett per vecka. Jag tar första kontakten, om det inte hjälper kontaktar jag bosociala gruppen inom MKB. Hög musik eller högt ljud från grannen är de vanligaste anledningarna. Sociala problem finns, men då blir polisen inkopplad istället.

Hur fungerar kontakten med hyresgästerna?
– Oftast går det bra att förstå varandra. Men alla här hittar inte orden när de ringer och anmäler fel i lägenheten. Jag bokar tid med dem så att vi kan klara ut vad de menar. I det här området är man hemma mer på dagtid vilket gör mitt jobb smidigt och hyresgästen får felet snabbare åtgärdat.
– Jag pratar nästan alltid svenska med hyresgästerna eller med den som hyresgästen har med sig. Jag använder inte mycket engelska i jobbet.

Ställer hyresgästerna speciella krav?
– Hyresgästerna räknar med att MKB har en hög servicenivå. Men jag tror ändå att hyresgästerna här ute inte har lika stora förväntningar på oss som till exempel på Limhamn eller i Västra Hamnen som byggdes för drygt tio år sedan.

Behöver husvärden vara på ett särskilt sätt just här?
– Det ska inte spela någon roll i vilken del av MKB:s bestånd vi jobbar, vi ska vara likadana överallt. En husvärd ska ta eget ansvar, vara ödmjuk, ha förståelse och framförallt ha social kompetens.

Tror du kollegor i andra delar av Malmö tycker att det är tråkigt att jobba i Nydala?
– Det tror jag inte. De som söker sig till lyxigare områden, så kallade A-områden, vill kanske komma från sociala och andra problem som finns här ute. Men de får andra uppgifter att lösa i stället. Vilken är den vanligaste missuppfattningen om Nydala?
– Många tror att det är mycket tuffare än vad det egentligen är. De ser en massa klotter, skadegörelse och narkotikahandel. Men så är det inte.

Stämmer bilden du hade av bostadsområdet innan du började jobba här?
– När jag, för snart ett och ett halvt år sedan, fick besked om att jag skulle börja här blev jag besviken. Jag kände ingen av husvärdarna här och jag hade aldrig varit i den här stadsdelen. Nydala jämförs gärna med andra negativt laddade bostadsområden.
– Jag ändrade mig snabbt för att kollegorna är hur trevliga som helst. Här är det mycket mer grönområden än vad jag hade räknat med. Gårdarna är byggda med omsorg och hyresgästerna sköter väl om dem då vi har självförvaltning.

Hur tror du att husvärden Timo Närhi har det på Limhamn?
– Jag vet ungefär vad det är för hus på Limhamn. Jag tror att han har det bra, det är en blandad bebyggelse att sköta och han får åka runt mellan sina fastigheter.

Vad är bäst och sämst med husvärdsjobbet här?
– Att det är samma standard överallt är bra, det förenklar mitt jobb då jag inte behöver hålla på med tusen olika grejer. Det sämsta är att så mycket behöver åtgärdas i lägenheterna. Hyresgästerna kan bli frustrerade. Här finns ett stort behov av badrumsrenoveringar.

Vill du byta område?
– Det är alltid intressant med nya utmaningar men jag har än så länge varit här bara drygt ett år så det känns inte aktuellt.