Tusentals lägenheter står tomma på mindre orter i hela landet. I Hofors, mellan Falun och Sandviken, väntar en ny rivningsvåg. För fastighetsskötaren Anders Persson innebär de övergivna bostäderna ändå vardaglig tillsyn och underhåll.

Det ekar när fastighetsskötaren Anders Persson öppnar dörren och kliver in i den halvdunkla hallen. I taket hänger inte någon lampa och på parketten i vardagsrummet står inte någon soffa. Det bor nämligen inte längre någon här.
Tvåan på Göklundsvägen är en av 45 tomma lägenheter som Anders Persson har i sitt område. Hans kollegor tar hand om ytterligare 119. Det innebär att en sjundedel av kommunala Hoforshus totala lägenhetsbestånd, på 1 137 lägenheter, är obebott.
Trots, eller kanske på grund av, att lägenheterna är tomma är det regelbunden tillsyn av dem en gång i månaden. Då kollas sådant som hyresgästerna annars skulle ha upptäckt och slagit larm om. Fastighetsskötarna ser till att det inte är något vattenläckage, att vattenlåsen inte står tomma och att rören spolas. Dessutom händer det att post samlas innanför dörren, trots adressändring och skylt om att reklam undanbedes. Och den måste bort, för brandriskens skull.
– Det försvinner många treor. Det är de större lägenheterna som folk vill ha, eller ettor till ungdomar. Tvåorna är svårast att hyra ut, säger Anders Persson, medan han låter vattnet rinna från blandaren i köket.

Statistiska centralbyråns befolkningspyramid visar att befolkningen i Hofors kommun förändrats på många sätt. Förra året var det visserligen inte någon minskning, men de senaste 20 åren har invånarna totalt sett både blivit färre och äldre, och färre barn föds i kommunen nu än tidigare.
Skillnad var det när Anders Persson anställdes, 1975.
– Då var det bostadskö och i området där jag började, Västerhöjden, fanns 30 hus. Det är inte många av dem kvar nu, säger han.
Hoforshus har rivit fastigheter i omgångar, flera bara under de senaste åren. Snart väntar rivning av ytterligare 80 lägenheter.

På 1970-talet levde kommunen på ett annat sätt och Anders minns hur det var fart på orten. Husen var fulla av barnfamiljer, Hyresgästföreningen var aktiv och bara på Västerhöjden fanns fyra mindre isbanor som spolades för skridskoåkning på vintern.
Anders Person menar dock att möjligheterna finns kvar och han tycker att fler borde se till allt som Hofors har att erbjuda, inte minst i form av fritidsaktiviteter. Förutom slalombacke, storgolfbana och ishall är fisket i trakten bra.
– Vi har det och vi har bostäder, men inga jobb, säger han.

Fastighetsskötare i HoforsAnders har vuxna barn som lyckats få jobb i kommunen, och därmed också bor kvar. Tyvärr har inte alla haft lika stor tur. Den stora arbetsgivaren, ståltillverkaren Ovako, har bantat i flera år och senast vid årsskiftet kom beskedet om att ytterligare 40 jobb försvinner i Hofors. Från att som mest ha haft över 3 000 anställda på anläggningen är det bara omkring en tredjedel kvar.
Dessutom rapporterade lokaltidningen Arbetarbladet nyligen att nästan hälften av gymnasieplatserna i Hofors är tomma.
– Det är ju tragiskt men jag förstår kommunledningens problem, vad ska man göra? undrar Anders och blickar ut genom fönstret.

I en lägenhet i huset mittemot går besiktningskontrollanten Marika Hedin runt med en lista. Den före detta hyresgästen skulle ha varit på plats nu för besiktningen. Men det finns ingen där och med tanke på lägenhetens skick ser det inte heller ut som att personen i fråga har tänkt sig att dyka upp.
På hallgolvet ligger en hög med post. Det är skitigt på diskbänken och det är matrester kvar i kylskåpet. Lägenheten har lämnats helt ostädad.
– Vi tapetserade om 2011 och så ser det ut så här nu, säger Marika Hedin och pekar på väggen med stora fettfläckar.
För hyresgästen som har flyttat utan att städa väntar en faktura, både för städning och för omtapetsering. Men alla pengar som försvinner kommer inte tillbaka in.
– Egentligen borde vi debitera en hel månadshyra eftersom vi inte kan hyra ut lägenheten nu. Dessutom kommer vi att få göra om hela rummet eftersom tapeterna har utgått, men hyresgästen betalar bara för de skadade våderna, säger hon.
Ett alternativ för att lösa situationen är att spärra ett av rummen i en tvåa så att det blir en etta, och därmed något lättare att hyra ut. Det har prövats men är inte särskilt vanligt och inte heller något att satsa på i längden eftersom det innebär att bostadsytan står outnyttjad.

Och även tomma lägenheter kostar pengar.
– Jag försöker att strypa värmen men det går inte att stänga av helt eftersom det påverkar lägenheterna runt om så att de får kalla golv och så, säger Anders Persson.
Att stänga ett helt trapphus skulle medföra en oönskad flyttkarusell.

Inne i badrummet i den ostädade lägenheten knackar Marika Hedin på väggen och konstaterar:
– Hade det här varit en tvåa hade vi spärrat den.
Den främsta anledningen är att kaklet har börjat släppa från väggen, ett problem som Hoforshus har stött på i flera lägenheter, och att renovera kostar en ansenlig summa pengar. I ett större badrum handlar det om i runda slängar 150 000 kronor. Det här blir något billigare, men för ett bolag med haltande ekonomi är det ändå en stor kostnad.
– Att rusta en hel lägenhet som ingen flyttar in i går inte, säger Anders.
Men eftersom ettor går åt kommer det sannolikt ändå att investeras i den här lägenheten. Den står inte heller på listan över eventuella rivningsobjekt.

Byggnaderna som står näst i tur för rivning är dock varken de äldsta eller de som är i sämst skick. I stället är det fastigheternas bokförda värde som styr och bland annat på grund av områdenas dåliga rykte är det de som ryker.
Det innebär också att flera hyresgäster nu kommer att få flytta.
– Vi står för allt, betalar telefonflytt, adressändring och så vidare. Och de ska ju få ett likvärdigt boende. Men det blir aggressioner, särskilt eftersom vissa har fått flytta av samma skäl tidigare också, säger Anders Persson.

Och medan fler och fler lägenheter försvinner ökar också oron över att personalstyrkan på Hoforshus ska minska.
– Det måste ju gå åt det hållet. Jag blir själv 60 år i år och har börjat fundera i banorna av att sluta tidigare om det skulle bli aktuellt, men jag har inte råd nu, säger Anders Persson.
Vad tror han då om framtiden?
– Om det fortsätter så här blir det tufft. Det är en pil nedåt i statistiken och det senaste är att Posten ska stänga. Det är svårt att få verksamheter att gå runt om folk flyttar, säger Anders.
Själv räknar han dock med att bo kvar.
– Ja, jag är ju född här. Det mesta man behöver finns och annars är det inte långt att åka, varken till Ikea i Valbo eller till Stockholm. Och så finns det ju mycket att göra.

Fakta om Hoforshus

Hoforshus äger cirka 1 400 bostäder i Hofors kommun.
Cirka 3 400 av kommunens drygt 9 500 invånare har det kommunala bostadsbolaget som hyresvärd.
Hoforshus äger och förvaltar även kommunens skolor, daghem, fritidsgårdar, servicehus med mera, samt ett antal kommersiella fastigheter och lokaler.