Just nu pågår vårens temadagar för Fastighets skyddsombud för fullt runt om i landet. Ämnet är, enligt schemat, ”skyddsombudens roll vid rehabilitering”. Men enligt deltagarna är chansen att träffas och utbyta erfarenheter viktigare än temat i sig.

De flesta regionerna har redan avverkat sina temadagar, men Tvärs håller på för fullt. I dag, torsdag, samlas skyddsombud från regionen i Karlskoga, i tisdags var det ett gäng i Västerås och i går samlades ett drygt tjugotal på Marieborgs folkhögskola i Norrköping.
– Det här är min första temadag och det har varit jättebra. Jag har inte gått någon grundkurs än så det här var en bra början, och dessutom var det bra att få träffa andra skyddsombud, kommenterade Thomas Jonsson, från Samhall i Norrköping.

Roger Arnesson, ombudsman för arbetsmiljö, håller i temadagarna i regionen och han menar att det finns många anledningar till att anordna den här typen av träffar. Dels är det bra att fräscha upp skyddsombudens grundkunskaper i vissa delar, dels är det bra med vidareutbildning. Dessutom ger det möjlighet att diskutera hur arbetet skiljer sig åt på olika arbetsplatser.
– Det finns alltid mycket att prata om. Jag tycker att skyddsombudsjobbet hos oss har blivit svårare, det är mer psykosociala problem nu än tidigare, Ia Galin, som kommer från Riksbyggen i Norrköping.

Även Ann-Louise Gustavsson, från Samhall Norrköping håller med om att det inte nödvändigtvis är själva temat som är det viktigaste.
– Jag har ganska bra koll på rehabiliteringskedjan eftersom jag själv har blivit utförsäkrad och bråkat med Försäkringskassan tidigare. Men när man pratar om det här får man ju en massa tips och blir taggad att göra saker när man kommer tillbaka till jobbet, säger hon.

Bilden: Benny Appelqvist, Lena Edinge, Ann-Louise Gustavsson och Thomas Jonsson är alla skyddsombud på Samhall och uppskattar möjligheten att få träffa varandra och andra skyddsombud.