Att arbeta natt fungerar utmärkt för Lena Samuelsson, städare i Örebro. Men för att sova på förmiddagen måste hon ha öronproppar och mörkläggningsgardiner i sovrummet. Matvanorna rubbas också. Hon äter frukost vid lunchdags och middag innan hon börjar jobba.

Lena Samuelsson är anställd av Alliance Plus – ett danskt städbolag som växer även här i Sverige och nyss köpt familjeföretaget Miljöteamet. Hon städar operationssalar, behandlingsrum, vårdrum och väntrum på Capio Läkargruppen. Kunden vill att det ska ske efter mottagningens öppettider. Därför arbetar hon klockan 18.30 till 03.00 måndag till torsdag. På söndagar, som hon också jobbar för att operationssalar ska vara relativt nystädade, väljer hon själv arbetstid.
Det var Lenas arbetsledare som frågade om hon kunde tänka sig att pröva på nattjobbet.
– ”Jösses, hur ska det gå!”, tänkte jag. Jag såg mig då som en typisk morgonmänniska. Innan jag blev städare drev min man och jag under 28 år ett bageri och då var det uppe med tuppen som gällde.
Nu har Lena Samuelsson städat på Capio i snart fem år och insett att vanor går att förändra om man bjuder till.
– Att jag inte är tvungen att arbeta natt, utan kan byta tillbaka till dagstädning om jag vill, betyder mycket för trivseln. Jag förstår att många är tveksamma till nattarbete. Du måste ju lägga om både mat- och sömnvanor. Det passar heller inte i alla skeden i livet. Som småbarnsförälder är det nog jättesvårt att få det att fungera.

En annan trivselfaktor är att Lena har en kollega som går parallellt med henne på Capio. Hon och Elvisa Becic städar olika våningsplan men tar en fika ihop under passet. Klassiskt elvakaffe – fast deras intas vid 23-tiden. Ligger någon patient kvar på ett vårdrum finns en nattsköterska i tjänst och då brukar även de få fint bredda smörgåsar.Den dag vi möts värmer solen Örebro som tycks sträcka vällustigt på sig. Slottet känns extra ståtligt, kullerstensgatorna blänker av ljus och vattenvirvlarna i Svartån skimrar.
Lena Samuelsson väntar vid Järntorget i stadens hjärta. Hon hälsar med ett glatt leende och säger att det har fördelar att jobba på ”konstiga tider”.
– Jag kan till exempel njuta av en sådan här fin dag. Ofta cyklar jag ut en sväng efter frukost och en dag i veckan väver jag. När jag skulle börja arbeta natt tänkte jag ”synd att jag missar min kvällskurs i vävning”. Men frågar du går det ofta att lösa saker på ett bra sätt.
Ett annat intresse för Lena är blommor och trädgårdar.
– Det enda tv-program jag följer nu är Trädgårdskampen. Jag kan ju inte se det på ordinarie sändningstid, men det går att se i efterskott på SVT Play.

I början cyklade Lena till och från jobbet, men familjen ville inte att hon skulle fortsätta med det. Så nu tar hon bilen.
– Men själv har jag aldrig oroat mig för att något farligt ska hända, säger hon.
Att Securitas bevakar fastigheten är en trygghet.
– Det har hänt att de ryckt ut för att kontrollera larm. Att plötsligt möta en vakt i lokalerna gör givetvis att man rycker till.
Lena och Elvisa har alltid sällskap från jobbet till parkeringen.
– Vi bubblar om stort och smått och skrattar mycket. Efter jobbet är man väldigt uppe i varv. När jag kommer hem kan jag inte lägga mig direkt, utan måste först komma till ro. Jag brukar äta lite yoghurt och müsli och läser morgontidningen om den har hunnit komma.

ReDesign ViolaNågot som överraskade Lena Samuelsson när hon började på Capio var att det är så livligt nattetid på gator och torg.
– Jag trodde det skulle vara helt tomt och tyst. Men det är många taxibilar i farten, tidningsbud drar runt med sina kärror, trafikarbeten sker ofta nattetid och både vuxna och ungdomar är i rörelse. Att det är många som arbetar natt har jag börjat tänka på.
Lena tycker inte direkt att nattarbetet gör att hon missar socialt umgänge. Så är hon också ledig fredag och lördag.
– Men jag vet att min man saknar att jag inte är hemma vardagskvällar och kan se teve ihop med honom till exempel. Han får även tassa på tå när jag behöver sova på förmiddagen.
Lenas man är pensionär och brukar handla och laga middag.
– Det är bara att sätta mig vid dukat bord. Han pysslar verkligen om mig.

Viktigast vid nattarbete är att få tillräckligt med sömn, säger Lena – vilket forskningen bekräftar.
– Jag testade olika öronproppar innan jag hittade en modell som fungerar optimalt, säger hon. Men visst tränger en del ljud igenom som när sopbilen kommer eller telefonen ringer. Fast jag svarar aldrig före 12.
Ett ljud som inte gick att sova bort var då grannfamiljen renoverade badrummet.
– Jag höll på att bli knäpp tills det var över. Ironiskt nog frågade min granne efteråt ”Vi störde er väl inte, hantverkarna var ju bara där dagtid?”. Jag ville skrika ”jo, hela tiden”. Men du kan inte begära att andra människor ska anpassa sin tillvaro efter oss nattjobbare.

Att gilla läget och att inte förvänta sig att någon annan ska lösa dina problem är ledord för Lena Samuelsson.
Ett tydligt exempel är när hon och maken sålde bageriet – eftersom de tröttnat på slitet som egenföretagare. Då bestämde hon sig för att sadla om yrkesmässigt.
Att Lena valde att bli städare förvånade hennes omgivning. ”Kan du inte få något bättre arbete?”. ”Varför söker du inte jobb i kassan på en Ica-butik ni har ju haft mycket att göra med den affärskedjan?” var några kommentarer.
– Men att vara städare är bara positivt för mig. Yrket borde uppvärderas, säger Lena. Städning är en fritt och rörligt jobb och bättre betalt än i butik. Att jag själv får lägga upp och ta ansvar för jobbet är också positivt. Dessutom ger det tillfredsställelse att se hur rent och fint det blir.

Att ensam städa nattetid i tomma lokaler bekommer heller inte Lena.
– Det kan vara riktigt skönt att gå där solo och jag lyssnar på musik, gamla rock- och poplåtar som jag laddar ner från Spotify. Men när jag städar operationssalar blir det ingen musik. Då krävs total koncentration, det är höga hygienkrav och vi städare bär operationskläder.
Lena Samuelsson klargör att det inte är för pengarna hon jobbar natt.
– Den lilla ob-ersättningen är ingen morot. Nattarbete borde vara bättre avlönat, men att hävda det vore som att strida i egen sak.

Hon och Elvisa tillhör de få nattarbetande på städföretaget. Det gör att hon kan känna att de hamnar lite utanför gemenskapen.
– Men som sekreterare i fackklubben vet jag ändå vad som är på gång och om folk är missnöjda med något, säger hon. Nu handlar det mesta om omställningen i samband med bolagsförsäljningen.
På kaféet där vi pratas vid byts gästerna vid andra bord flera gånger. Det börjar bli dags för Lena att cykla hem, äta middag och sedan åka till jobbet.

Sista arbetstimmen är tuffast. Då känns det segt i huvudet och Lena är trött efter att ha gått så mycket. Hon har en höftartros och måste ibland ta värktabletter mot smärtan.
– När klockan äntligen slår tre är det jätteskönt att köra hem, säger hon. Så här års börjar jag längta efter stillheten i vår sommarstuga i Askersund. Den ligger mitt i skogen och nej, jag är inte rädd för att vara ensam där heller.