Fastighets har hittills tecknat yrkesintroduktionsavtal med fyra företag. Först ut var ett städföretag i Värmland.
– Vi har tillsammans med företaget tagit fram ett mycket detaljerat avtal, med ett schema för varje vecka, säger Ann-Katrin Eneblom, en av Fastighets ombudsmän i Värmland, som är mycket nöjd med avtalet.

Det är företaget Städkurir & flytt Värmland AB som sedan början av maj har en tidigare arbetslös kvinna anställd för att lära sig städyrket. Initiativet till kvinnans yrkesintroduktion togs av företaget som ansåg kvinnan vara lämplig för det.
– Kvinnan kommer att få både utbildning och praktik under sex månader. När hon är klar har hon genomgått en yrkesutbildning, en SRY-utbildning. Hon kommer att hitta ett nytt jobb snabbare om hon inte kan få en riktig anställning på företaget, säger Ann-Katrin Eneblom.

Ann-Katrin Eneblom är dock osäker på om den här anställningsformen för unga arbetslösa kommer att få ett genomslag. Än så länge känner hon inget tryck.
– Yrkesintroduktion kräver en hel del av arbetsgivaren. Ett företag vinner på det, men det innebär också en del kostnader, säger hon och fortsätter:
– Arbetsförmedlingen roll är att bevilja medel om yrkesintroduktionsavtalet är korrekt. Det är parterna, företaget och Fastighets, som äger avtalet.

Margareta Wik är handledaren på det värmländska företaget som skrivit ett avtal med Fastighets. Hon är mycket positiv till yrkesintroduktionsanställningar.
– Vi har fått en ung, stark och fantastisk person till oss och hjälp med kostnader. Vi ser till att utbilda henne. Hon kommer givetvis att få anställning hos oss efter den här tiden om vi har behov av att anställa fler, säger Margareta Wik och fortsätter:
– Dessutom sållar den här anställningsformen bort de oseriösa aktörerna i städbranschen. Oseriösa företagare orkar inte ägna sig åt utbildningar.

Avtalet med det värmländska företaget är ett av fyra som Fastighets hittills tecknat. Två är med fastighetsföretag och ett med ett städföretag. Företagen finns i Västerbotten och Norrbotten. Alla yrkesintroduktionsanställningar har dock inte kommit igång ännu.

Läs också ”Försiktig optimism om ny företagsform”