Åsikter eller ett förhastat uttalande kan ofta lätt bortförklaras. Med siffror är det annorlunda. De går inte att bortförklara däremot att förklara. Därför blir analysen av Europaparlamentsvalet viktig.

Några siffror gladde. Valdeltagandet i Sverige ökade med 5,5 procent till 51 procent. Annars är viljan att rösta väldigt olika i de 28 medlemsländerna. Belgien i topp, där röstade 89 procent. Slovakien i botten, där tog endast 13 procent vara på den demokratiska möjligheten att påverka parlamentets sammansättning.
Läget i de folkrikaste nationerna: Tyskland, 48 procents valdeltagande, Italien 60, Frankrike 42 och Storbritannien 34 procent. Sett till valdeltagandet i de 28 medlemsländerna så stannade det på samma siffra som i valet 2009, 43 procent.

Socialdemokraterna i Sverige fick förvisso 125 000 fler röster än vid EU-valet 2009, men procentuellt (24,19) blev det en liten minskning jämfört med förra EU-valet. Vinnarna blev nu Miljöpartiet som ökade med 4,39 procent (15,41), Feministiskt initiativ 3,27 (5,49) och Sverigedemokraterna som ökade med hela 6,40 procent (9,67).
Moderaterna har det kämpigt i Europavalen och nu fick man en riktig snyting, ett tapp på 5,18 (13,65) procent. Miljöpartiet blev alltså större.

Det går knappast att dra några växlar på siffrorna, utslaget i de nationella svenska valen kommer att bli annorlunda. Men helt klart finns det inget parti som är tillfreds med minussiffror. För moderaterna väntar i vilket fall en nervös valrörelse.

De högerextrema framgångarna var påtagliga. Och där lyser framför allt två resultat: Front National blev Frankrikes största parti med nästan 25 procent av rösterna. Regerande Socialistpartiet fick bara 14 procent.
I Storbritannien fick United Kingdom Independence Party, Ukip, 26,7 procent av rösterna och för första gången sedan 1906 blev inte de konservativa eller Labour största partiet i ett val.

Presidentval i Frankrike 2017, ska National Fronts Marie Le Pen då stå som segrare? Tänk dig Angela Merkel och Marie Le Pen diskutera EU:s stora framtidsfrågor …