Vi har bett några av Fastighetsfolkets läsare att tipsa om sommarfavoriter bland platser i deras hembygd. För dig som vill upptäcka något nytt på semestern kommer här förslag från hela Sverige.

Kiruna
Namn: Karin Andersson
Bor i: Svappavaara
Yrke: städare
Arbetsgivare: ISS
– En guidad busstur till LKAB:s besöksgruva i Kiruna är värt ett besök. Då får man veta allt om gruvproduktionen. Turen tar cirka två och en halv timme och är en lämplig aktivitet för hela familjen. Jag har varit där flera gånger och det är fortfarande intressant. Den som inte vill åka ner i gruvan bör ändå åka till Kiruna med tanke på att staden ska flyttas.
(Barn måste ha fyllt sex år eller vara minst 110 cm långa för att få besöka gruvan.)
 
Lycksele
Namn: Leif Karlsson
Bor i: Lycksele
Yrke: fastighetsskötare
Arbetsgivare: Lycksele bostäder
– Motorveckan, 19–27 juli, med mycket folk och program hela dagarna och kvällarna är en stor, trevlig händelse här i Lycksele. Jag har varit där varje sommar sedan den startades. Här ordnas klassikerträff för gamla bilar och motorcyklar, mopeddragracing, vattenskotertävlingar och mycket mer. Under de sista kvällarna är det alltid livemusik på scen. Vi får se om mitt band, The Dynamics, ska uppträda också i år.

Piteå
Namn: Anna Jonsson
Bor i: Piteå
Yrke: städare
Arbetsgivare: Sodexo
– Jag har bara ett tips och det är Pite havsbad. Där har du allt, det är både strand, lekpark, camping och fika. Havsbadet är omtalat och många kanske redan har varit där, men även vi som bor här åker dit. När min dotter får välja är det dit vi åker för att bada på somrarna.

Duved
TännforsenNamn: Helén Årstad
Bor i: Järpen
Yrke: städare

Arbetsgivare: Fastighetssnabben
– Något som vi har här uppe är Tännforsen, ett stort vattenfall nära Duved. Dit kan man åka och fika och så finns det en stig ner längs fallet och ett utkikstorn. Det är anpassat för rullstol också, så det passar både för unga och gamla. Jag har själv varit där flera gånger och åker mycket hellre dit än till exempel till Åre.

Härnösand
Namn: Peter Skoglund
Bor i: Härnösand
Yrke: idrottsvaktmästare
Arbetsgivare: IF Älgarna
– Härnösand är en kanonfin sommarstad med vattnen runt om, broarna från fastlandet till Härnön och många fina restauranger längs vattnet. Dessutom är det nära härifrån till Höga kusten, och ännu närmare till Smitingens havsbad som är en riktig pärla. Min mamma och pappa har stuga där ute, så jag har i princip vuxit upp där.

Högbobruk

Högbo bruk
Namn: Hans Persson
Bor i: Sandviken
Yrke: fastighetsskötare
Arbetsgivare: Coor Service Management
– Högbo bruk strax utanför Sandviken har allt. Till exempel löparbana, minigolfbana, golfbana, kafé, restaurang, badplatser och djur som barn kan titta på. Allt ligger vackert runt Storsjön. Där finns också stugor att hyra. Själv åker jag ofta dit, mest under sommarhalvåret. Jag badar, spelar minigolf eller går promenader med hunden.

Västerås
Namn: Armelko Ramic
Bor i: Västerås
Yrke: kundsamordnare
Arbetsgivare: Allianceplus
– Man kan komma hit och besöka Power Big Meet, en stor bilträff som börjar den 3 juli och håller på i tre dagar. Det är massor av amerikanska bilar som kommer från olika ställen så det blir lite internationellt, det är roligt. Jag brukar inte vara där hela nätterna, men tar med familjen någon dag, det finns mycket fint att titta på.

Sunne
Namn: Margaretha Boström
Bor i: Sunne
Yrke: städare
Arbetsgivare: Keyline Städ och konsult
– Åk gärna till Mårbacka, författaren Selma Lagerlöfs hem i Sunne, det är ett mysigt ställe. Jag kan rekommendera en guidad tur för då får besökaren veta mycket om hur Selma levde och tänkte. Turen är intressant, men också rolig och spännande. Jag var till Mårbacka med jäntan senast i somras, efter några års uppehåll. Hon tyckte också om besöket så jag kan rekommendera det även för barn från tio år och uppåt. Selma känner de flesta barn till från skolan.

Götala
Namn: Annica Gustafsson
Bor i: Götala, utanför Motala
Yrke: maskinförare/bovärd/miljövärd
Arbetsgivare: Bostadsstiftelsen Platen
– Jag vill tipsa om bygden där jag bor, Övre Götala, mellan Motala och Skänninge. Dels har jag själv en gård med sparrisodling som är igång fram till någon vecka efter midsommar. Dels har grannarna runt oss både potatis, spannmål, ägg och lammuppfödning. Och en granne har en gårdsbutik dit vi andra levererar. Och någon kilometer härifrån finns ett kalkkärr, som ingår i ett naturreservat, där det växer orkidéer av olika slag. Det finns mycket att se här.

Strandpromenaden, UddevallaUddevalla
Namn: Emil Isemheim
Bor i: Uddevalla
Yrke: fastighetsskötare
Arbetsgivare: Uddevallahem
– Strandpromenaden är det bästa med Uddevalla. Det är en vacker promenad, med utsikt över hela viken. Jag är ofta där för att grilla och umgås med mina vänner. Promenaden tar ungefär en kvart och väl framme finns ett kafé där man kan fika. Längs promenaden finns både tennisbana och en volleybollbana.

Falköping
Namn: Aida Vidovic
Bor i: Falköping
Yrke: städare
Arbetsgivare: Städkonsult
– Kom gärna till Cruising i Falköping som i år är lördagen den 27 juli. Mängder av gamla bilar åker runt i stan eftersom gatorna har stängts av för övrig trafik. Alla uteserveringar håller öppet, men den som vill ta med sig en picknick kan göra det. Jag har varit på alla Cruising sedan jag flyttade till Falköping för tolv år sedan, det är jätteroligt att träffa så mycket människor. Dagen börjar med en bilutställning på flygfältet.

Värnamo
Namn: Omar Ahmed
Bor i: Värnamo
Yrke: fönsterputsare
Arbetsgivare: arbetslös
– Vi har en mycket vacker sjö här i Värnamo, Vidöstern, som jag kan rekommendera för dem som vill ta det lite lugnt ett tag. Det kan vara en skön avkoppling efter att ha besökt till exempel High Chaparral, nöjesparken med Vilda Västern-tema. Jag brukar gå dit cirka en gång i veckan. Jag har ofta min lilla son med. Vi grillar och han leker i vattnet. Det finns grillplatser på flera ställen så vi behöver inte ta med oss en egen grill.

Stora Karlsö
Namn: Lahouari Sadaoui
Bor i: Visby
Yrke: rengör maskiner
Arbetsgivare: Food Hygiene Sverige
– Stora Karlsö utanför Gotlands väst- kust är värt ett besök. Ön har speciell natur och många fåglar att beskåda. Det är en jättefin och lugn plats. Jag tycker att det har hänt mycket där genom åren. Jag har varit dit en gång, men kommer nog att åka dit igen i sommar.

Simrishamn
Namn: Thomas Persson
Bor i: Simrishamn
Yrke: fastighetsskötare
Arbetsgivare: Mafab i Malmö
– Jag vill tipsa om Stenshuvud nationalpark. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att man vill åka dit men det är något med klimatet, det känns bra att vara där. Jag åker själv ofta dit när det är fint väder. Annars kan jag tipsa om Kåseberga, en fiskeby som ligger åt Ystad till.