Snart kan det bli stopp för utdrag ur belastningsregistret i samband med anställningar. I ett förslag till regeringen ska arbetsgivare utanför skola och förskola förbjudas att göra registerkontroller av arbetssökande.

Utdrag från polisens belastningsregister inför en nyanställning är ett krav inom skola och förskola. Men när regeln infördes i början av 2000-talet sattes inte någon begränsning för arbetsgivare i andra branscher.

Det har lett till att antalet utdrag har ökat kraftigt de senaste tio åren, och enligt regeringens utredare Michaël Koch innebär det en kränkning mor arbetssökandes personliga integritet. Dessutom blir det svårare för dömda personer att återanpassa sig i samhället, menar han.

I ett betänkande, som lämnades till regeringen i början av sommaren, föreslår han därför ett förbud mot arbetsgivare att göra sådana utdrag, om det inte gäller skola och förskola.

Registerkollen ska endast vara tillåten för att skydda allmänna intressen och utsatta personer. Enligt förslaget ska arbetsgivare som bryter mot detta ska tvingas betala skadestånd.