Vid Fastighets senaste förbundsmöte valdes du till ordinarie ledamot i förbundsstyrelsen. Hur känns det?
– Det känns roligt att få förtroende.

Vilka frågor tänker du driva i förbundsstyrelsen?
– Det har jag inte funderat över i detalj, men det finns mycket som behöver diskuteras. Bland annat delade turer och att många har sexdagars arbetsvecka.

Hur kom det sig att du började som städare?
– Det är länge sedan. När jag gick i skolan så funderade jag i likhet med mina kamrater på hur man skulle kunna skaffa lite inkomster. Så jag började städa på fredagarna. Sedan när jag gick ur skolan så var nästa fundering rätt självklar; jag ville ha ett jobb. Jag pratade med min chef och så småningom fick jag en tillsvidareanställning.

Nu har du jobbat på ISS i många år?
– Ja, jag började extra i april 1986, då var det hos ett annat företag, ett företag som ISS så småningom tog över.

Hur tycker du städbranschen har utvecklats på gott och ont?
– På den positiva sidan finns anledning att nämna det att städmetoderna har blivit bättre. Det gör att man sliter mindre på kroppen, men visst finns också repetitiva moment. Som sagt, något lättare rent fysiskt har det nog blivit att jobba som städare.
– På den negativa sidan handlar det framför allt om att det är svårt att få en heltid. Kunderna styr hela branschen, de vill ha städning tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Många städare måste jobba lördag eller söndag för att få ekonomin att gå ihop.

Behövs det ett bättre samarbete mellan fack och arbetsgivare för att komma tillrätta med problemen?
– Det måste till ett bra samarbete över hela branschen. Om ISS säger att man inte kan ha tidsbestämd städning så kommer andra inte att ändra sig. Driftcheferna tycker att det är säljarna som styr branschen. Och visst är konkurrensen stor, det är väl därför många företag säger att de går med på tidsbestämda städtider.

Skulle du orka jobba fram till 65-årsdagen?
– Jag har ju jobbat fackligt på heltid i tolv år. Men det är klart, skulle jag börja jobba heltid igen som städare så vet jag inte. Det är just det uppskruvade tempot. Skulle jag klara det? Mycket har hänt på den fronten de senaste tolv åren.

Hur går det att jobba fackligt?
– Det går trögt. De yngre cheferna har inte samma uppfattning om facket som de äldre hade. De yngre ser facket som något besvärligt.

Finns det någon facklig fråga som Fastighets drivit speciellt bra?
– Inte vad jag kan komma på.

Någon facklig fråga som behöver drivas hårdare?
– Heltiderna och stressen på arbetsplatserna.