Mörka moln hänger över Rättvik i Dalarna. Marken är dyngsur av nattens regn och korta regnskurar fortsätter att avlösa varandra. Det är Tisdagskul på torget och Facket på sommarjobbet, med LO- distriktet Dalarna och Gävleborg som huvudarrangör, är på plats.
 
Tisdagskul brukar innebära många knallar, scenframträdanden och såväl unga som gamla besökare. Den här tisdagen har lockat få försäljare till torget på grund av kyla och regn.
Ungdomarna i projektet har satt upp sitt tält och ställt fram informationsfoldrar och reklamprylar för utdelning. Trubaduren Jonas ”Plonke” Eriksson från Ljusdal väntar tills det värsta regnet är över innan han börjar spela. Än så länge får torgbesökarna nöja sig med inspelad musik.

Lovisa Englund och Magnus Bengtsson från Fastighets är också här. En äldre kvinna med sitt unga barnbarn är nyfiken på vad de har att erbjuda. De får med sig var sin vattenflaska, en regnponcho samt putsdukar för mobilen. Lovisa och Magnus berättar att de informerar unga på sina sommarjobb om rättigheter och skyldigheter. Det tycker kvinnan om:
– Dagens ungdomar behöver veta mer. Jag tar gärna några broschyrer till mina barnbarn som är på sina sommarjobb så att de också kan få information, säger hon innan hon går vidare.

”Hej å hå, Jungman Jansson, redan friskar morgonvinden, sista natten rullat undan och Constantia ska gå …”, sjunger trubaduren.

Ett par med två barn i barnvagnen stannar en längre stund vid ståndet för ett allmänt prat om det dåliga värdet och det fackliga arbetet ute på arbetsplatserna.
En man som råkar gå igenom torget vill gärna veta vad ungdomarna gör där.
– Det är jättebra att ni är ute på arbetsplatserna och här på torget. Ni är jätteduktiga. Lycka till, önskar han.
Många här, som på de andra platserna där Facket på sommarjobbet varit, kommer gärna fram och berömmer deltagarna.
– Även om vi inte alltid träffar ungdomar på torget så ger vi information till föräldrar och mor- och farföräldrar som gärna vill ge foldrar till sina barn eller barnbarn, säger Lovisa.
– Flera medlemmar tycker att Fastighets syns för lite. Jag tycker att vi måste göra oss mer tillgängliga och det här är ett sätt, säger Magnus.

PÅ torget 2Facket på sommarjobbet handlar i första hand om arbetsplatsbesök, de flesta inom handel och hotell och restaurang. Här finns ungdomar som säljer jordgubbar och som inte ens vet vad arbetsgivaren heter eller vad de ska få i lön. På ett ställe jobbade en 14-åring från klockan 09.00 till 20.00 och hade ensam hand om pengarna i kassan. Handels ombudsmän har kontaktats för att hjälpa jordgubbsförsäljarna.
– Jag har hört flera berättelser om arbetsgivare som fört fram den sommarjobbare som är mest positiv till jobbet eller som matat sina anställda med ”rätta” svar. Våra kompisar stöter på det ofta när de besöker till exempel hamburger- och kafékedjor, berättar Lovisa.

Regnet på torget i Rättvik tar en paus vid lunchtid och fler Rättviksbor och turister syns på gatorna. Lovisa, Magnus och de andra i tältet hinner få många frågor att svara på innan det är dags att packa ner allt och förbereda sig för en ny dag på en ny plats.

Facket på sommarjobbet

  • I Rättvik besöktes 37 arbetsplatser med 113 ungdomar. Fyra nya medlemmar värvades.
  • Enligt LO-distriktets egen statistik värvar ungdomarna i projektet sju procent av alla dem som de träffar på arbetsplatserna.
  • Turnén pågår i två veckor med ett femtiotal arbetsplatsbesök om dagen. Sju fackförbund inom LO- distriktet är representerade: Kommunal, IF Metall, Seko, Handels, Hotell- och restaurangfacket, Musikerna samt Fastighets.
  • Under två veckor fick totalt elva arbetsplatser i städ- och fastighetsbranscherna med 83 sommarjobbare besök. 13 nya medlemmar skrevs in.