Varje år turnerar Facket på sommarjobbet för att prata om villkoren för feriearbetande ungdomar. Fastighetsfolket har följt med i Dalarna där fackligt aktiva Johan Noresund, Lovisa Englund och Magnus Bengtsson från Fastighets besökt arbetsplatser i Ludvika och Smedjebacken.

Johan Noresund och Lovisa Englund har packat en väska full med informationsfoldrar i fickformat, godis, putsdukar och klädvårdsrullar med Fastighets logotyp och ska till dagens första arbetsplatsbesök. De är två av ett tjugotal unga fackligt aktiva från flera LO-förbund som är ute i två veckor i Gävleborg och Dalarna. Den här måndagen är det Ludvikas tur.
 
På Ludvikahems husvärdskontor i bostadsområdet Skogsrundan har sex sommarjobbare och två husvärdar samlats för en morgonfika. De lyssnar på Lovisas inledning.
– Jag vill ta upp några saker om vad ni behöver tänka på när ni är ute och jobbar. Det är viktigt att alltid ha ett anställningsavtal, vilket är ett bevis på att ni har en anställning på företaget.
Lovisa betar av sin lista: åldersgränser för vissa arbetstider och arbetsuppgifter, semesterersättning och försäkringar.
– Ta kontakt med skyddsombudet om något känns fel i arbetsmiljön och ni inte vill gå direkt till arbetsgivaren, säger hon.
Johan, som själv jobbar som husvärd på Ludvikahem, berättar att alla sommarjobbare i början av sommaren ska ha fått information från företaget om vilka regler som gäller. Ludvikahem har den här sommaren tagit in 18 ungdomar och samtliga i fikarummet nickar instämmande igen när Johan frågar om de varit på informationen.
 
Efter 20 minuter är det dags för alla att ge sig ut på jobb igen.
Johan berättar att det flyter på bra med sommarjobbarna. Men i somras hände en olycka då en kille, på eget bevåg, använde en häcksax. Någonting gick fel och han fick lindriga skador.
– Alla jobb med häcksax stoppades omgående. För att få använda häcksax måste man vara 18 år och ha fått instruktioner av en husvärd, säger Johan.

Lovisa och Johan åker in till Ludvikas centrum där Facket på sommarjobbet har sin samlingsplats. Lovisa ringer först till sin kontaktperson på ISS i Ludvika och frågar om när under dagen Fastighets kan komma till ABB:s lokaler där ISS har några av sina sommarjobbare.
– ISS kan inte ta emot i dag vilket verkligen är tråkigt. Förra veckan fick jag beskedet att det ska vara möjligt. Eventuellt får jag komma om fem veckor i stället och då finns fortfarande några sommarjobbare kvar, säger hon sedan.
 
Det är svårt att få träffa sommarjobbare i städ- och saneringsbranscherna, berättar Lovisa. Städföretagarnas första reaktion är oftast positiv. När det är dags att boka tid och plats uppstår problemen. Arbetsgivarna uppger tidsbrist och problem med att samla alla eftersom städarna jobbar på så många olika ställen.
– För två år sedan träffade vi några städare utan anställningsavtal eller vettiga arbetskläder. De jobbade i foppatofflor och mjukisbyxor. Vi tog direkt kontakt med chefen på städbolaget som rättade till felen. Vi hade då också en lokaltidning med oss så företaget kände sig pressat att agera på en gång, säger Lovisa.
 
På torget i Ludvika centrum finns nu även Magnus Bengtsson, ordförande för Fastighets avdelning i Borlänge, som anslutit sig till turnén. Han har fått reda på att Ocab har ett saneringsjobb på en Q8-mack i närkommunen Smedjebacken. Där ska även en som fått sommarjobb på företaget hålla till. Magnus och Johan bestämmer sig för att åka dit.

Bilfärden tar ungefär en kvart. Macken har varit stängd i en månad efter en brand. Sanerarna Isabell Jäderlund och Patrik Backman berättar att deras uppgift är att sanera alla prylar från rök och sot. Patrik, som gick ut gymnasiet för ett år sedan, har sin fjärde arbetsvecka.
– Vet du hur länge du får jobba eller vilken lön du får? frågar Johan.
– Ja, jag hoppas att få en fortsatt anställning när sommarjobbet är över.
Isabell, som jobbat en tid på företaget, berättar att hon försöker lära Patrik allt som hon kan så att han kan få vara kvar.
– Patrik behöver papper att läsa på, tycker jag. Så ge honom mycket information, säger hon.
– Hur mycket vet du om facket? undrar Johan.
– Jag vet inte så mycket, eller varför det är bra att vara med, svarar Patrik.
– Om du får problem på jobbet är facket bra att ha. Facket står på din sida, säger Isabell.
– Ju fler på en arbetsplats som är medlemmar, desto större styrka har facket på jobbet. Är det däremot ingen som ”tjafsar” om felen på jobbet, kan arbetsgivaren lätt köra över, säger Johan och berättar vad facket kan göra om allt inte står rätt till.
– Jobbar ni med asbest och vet ni hur ni ska skydda er? frågar Johan och får veta att de som jobbar med det har en särskild utbildning och skyddsutrustning.
Magnus passar på att berätta om Fastighets och arbetslöshetsförsäkringen samt överlämnar inträdesblanketten till Patrik.
– Jag ska fundera på ett medlemskap om jag får jobba kvar här, säger Patrik och tackar för besöket.
 
DSC_5577Tillbaka på torget är det dags att fylla på väskan med mer material. På eftermiddagen åker alla tre ännu en gång till Ludvikahem, den här gången till bostadsområdet Ludvikagård. Tre sommarjobbare och en visstidsanställd har samlats för att lyssna.
– Vi är här för att prata om vad som kan vara bra att känna till om arbetslivet. Har ni några frågor om era jobb som ni först vill få svar på? inleder Johan.
– Det har aldrig varit några problem, säger Pär Ström som är på Ludvikahem för andra sommaren.
– Vad innebär semestersättning? Får vi också det? frågar Alicia Hillerström Samuelsson.
Lovisa förklarar hur den fungerar för tillsvidare- anställda, men att även sommarjobbare kommer att få den i sin slutlön.
– Och kom ihåg när ni slutar att ni ska begära att få ett arbetsgivarintyg, gärna med några vitsord, påminner Johan.
 
Innan Lovisa, Magnus och Johan ska gå ställer de en fråga om arbetskläder. Det visar sig att sommarjobbarna använder privata byxor. Av Ludvikahem har de fått skyddskor med stålhätta och var sin t-shirt med bostadsbolagets logga.
– Så ska det inte vara, säger Lovisa. Det här måste vi kolla upp. Även sommarjobbarna ska ha företagets arbetsbyxor och ombyte av t-tröjor.
Pär, som även hunnit arbeta på andra företag eftersom han gick ut gymnasiet för ett år sedan, vill gärna veta mer om det fackliga medlemskapet och vad det kostar att gå med.
– Som medlem bidrar man till att stärka kollektivavtalet på arbetsplatsen. Om ingen är ansluten till facket kan arbetsgivaren till exempel betala olika löner utan att behöva förklara varför, säger Lovisa.
Johan berättar att Fastighetsklubben på Ludvikahem har förhandlat fram kortare arbetstid på sommaren utan löneavdrag.
– Men vet ni varför lönen nu är några kronor högre än förra sommaren? frågar Pär.
– Tack vare att det här finns ett kollektivavtal med årliga löneökningar så ökar lönerna även för sommarjobbarna, svarar Lovisa.
Innan Lovisa, Magnus och Johan ska gå delar de ut material.
– Jag tar gärna en inträdesblankett, säger Pär.
Pär kan vara en blivande medlem i Fastighets, hoppas alla tre.

 

Besökte 37 arbetsplatser

Facket på sommarjobbet med ett tjugotal personer från flera fackförbund besökte i Ludvika totalt 37 arbetsplatser och träffade 112 ungdomar under en dag. De värvade fem nya medlemmar.