I de nya lokalerna finns till exempel inget vilorum, inget torkrum för blöta kläder och inte heller något varmvatten till duscharna, eftersom varmvattnet går åt till maskinerna i tvättstugorna.
– De har pratat om att installera en varmvattenberedare, men det har gått många månader sedan vi flyttade hit och det är fortfarande inte åtgärdat, säger Ruth Gelin, som är både huvudskyddsombud och klubbordförande på Samhall i Örebro.
Ruth Gelin och hennes arbetskamrater har också påpekat att det är för trångt i lokalerna.
– Vi på fastighetssidan ska göra rent alla redskap, trimrar och gräsklippare bland annat, ute i lagerdelen. där finns varken utrymme för det eller möjlighet att använda vatten på ett smidigt sätt, säger Åsa Andervret.

Men det är inne i tvättstugan, där IF Metalls medlemmar tvättar arbetskläder åt två företag, som läget är mest utsatt och uppretat.
Företagstvätt är nytt för Samhall Örebro och enligt personalen var varken lokalerna eller arbetsgruppen redo för uppdraget när det påbörjades.
Först efter flera månader kom en tillräckligt stor torktumlare till tvättstugan. Men under flera veckor stod den ouppackad och tog plats utan att bli installerad.
– Det är trångt och knöligt här. Allt har stått halvfärdigt och det är stressande att inte veta när det ska bli klart, trots att vi frågar hela tiden, säger Ann-Charlotte Grönberg, huvudskyddsombud för IF Metall.

Hon menar att det skulle behövas både fler och större lokaler för att klara uppdraget. Kollegan Ann-Britt Johansson håller med.
– Vi som skulle jobba med tvätten borde ha fått vara med och tycka till före beslutet. Då hade vi sluppit den ilskna, irriterade och ledsna situationen som vi är i nu. det blev fel från början, säger hon.Samhall har genomgått flera omorganisationer och personalcheferna i Örebro har avlöst varandra under de senaste åren, vilket de anställda tror är en av orsakerna till problemen.
– De som är närmast oss försöker göra vad de kan men de får inte heller förutsättningar för att göra ett bra jobb, säger Ruth Gelin.

Ulla-Britt Karlsson, en av arbetsledarna i Örebro, känner igen klagomålen men menar att allt tar tid att åtgärda.
– Det har varit ett kaosartat år och sedan vi flyttade hit har vi jobbat för att lösa problem hela tiden. Men det här är ett stort företag och det tar tid innan saker händer. och det är inte alltid det finns besked att ge om när allt är klart, säger hon.

Om situationen inte blivit bättre till mitten av augusti, efter denna tidnings pressläggning, planerar huvudskyddsombuden att gå vidare till Arbetsmiljöverket.