Med bara ett par veckor kvar till valdagen är det full aktivitet i den politiska myrstacken. Men politik pågår inte bara i samband med val. Det vet Per-Åke ”Bågen” Westlund, husvärden som gett sig in i Partilles lokalpolitik, och som ägnar en stor del av sitt liv åt att försöka påverka.

Partille kommun, utanför Göteborg, växer så det knakar. Flera hus vid torget ska rivas till förmån för ett nytt centrum med över 1 000 nya lägenheter och nytt utbildnings- och kulturcentrum.
Socialdemokraten Bågen, eller Per-Åke Westlund som han egentligen heter, är en av personerna bakom detta.

När han går runt på det nuvarande torget morsar han på folk till både höger och vänster. Ivan Lundkvist, från Samhall, stegar fram över stenplattorna för att småprata och skämta lite. Och Bågen svarar glatt och verkar trivas som fisken i vattnet. För honom är det inte bara en positiv, utan även viktig del att synas och vara tillgänglig som lokalpolitiker.
– Innan jag själv blev inblandad kände jag bara till två politiker. Och det är inte bra, säger han.

Bågen beskriver sig också som en rättfram och rättvis person, som inte är rädd att säga vad han tycker. Och han har alltid varit engagerad och driven, med stort intresse för politik. Men aldrig en del av själva politiken.
– Jag har inte haft tid, säger han.
Det var inte förrän för drygt ett decennium sedan som han blev intjatad och indragen på riktigt.
– Nu har jag prioriterat om och fått välja bort vissa saker, men jag ångrar det inte.

Den här mandatperioden har Bågen fyra olika politiska uppdrag, bland annat som ledamot i den lokala partistyrelsen och som vice ordförande i kommunens bygg- och miljönämnd. Dessutom har han flera fackliga uppdrag.
– Alltid är det något. Antingen sitter jag med telefonen i örat medan jag är inne i ett fastighetssystem på jobbet, eller så ringer någon kommuninvånare när jag kommer hem och frågar om varför det ska byggas en mast här eller där, säger Bågen.
Det är den enda negativa sidan med att vara politiker som han lägger fram.
– Många ringer på hemtelefonen, när som helst på dygnet, det är ingen som tänker på att man kan vilja vara lite ledig ibland. Hemma får frugan oftast svara i telefonen.

Att det är mycket som händer har han annars inget emot.
– För mig är det positiv stress, det är när det inte händer något som jag blir stressad. Men jag har säkert någon bokstavskombination, själv brukar jag säga att jag har DENF, ”Det é nåt fel”, säger han och skrattar.
Förut spelade han både bandy och landhockey på elitnivå och fotboll i division 2, det är för övrigt därifrån smeknamnet kommer, efter tre likadana mål gjorda som en båge över sig själv.
Det var bland annat detta som tog en stor del av hans tid.
Numera blir det mer att titta på idrott än att delta själv.
– Jag rusar mest mellan möten nu för tiden, däremellan är det mycket sitta. Och det syns, förut var jag pinnsmal, säger han.
Men att han mest sitter stilla är en sanning med modifikation. Förutom golfrundorna på fredagseftermiddagarna håller Bågen danskurser minst en gång i veckan där han lär ut bugg, dubbelbugg och foxtrot.

Per-Åke WestlundTill vardags jobbar han som husvärd på bostadsbolaget Poseidon i Göteborg. Där har han varit anställd i snart 40 år och det var också där han började sin fackliga bana.
Faktum är att det var Fastighets Thomas Gustavsson, på konkurrentföretaget Bostadsbolaget, som en gång i tiden tjatade in honom i det fackliga arbetet.
– Jag undrade varför det skulle behöva vara så mycket orättvisor och han sa att ”om man inte är med så kan man inte påverka”. Det lyfte och stärkte mitt självförtroende och fick mig att försöka.
Men från att ha börjat med arbetsmiljöfrågor i mindre skala har både engagemanget och uppdraget vuxit och förändrats.
– Förutom att jag är regionalt skyddsombud och förhandlingsombud så är jag också arbetstagarrepresentant i bolagsstyrelsen, så jag sitter på två stolar på jobbet också. Det var jättesvårt i början att veta hur jag skulle agera när jag skulle vara både arbetstagare och arbetsgivare, men det har varit lärorikt, förklarar Bågen medan vi sätter oss i bilen för att åka den korta vägen från torget till kommunhuset.
Black Jacks Fina flickor går igång på hög volym. När Bågen får bestämma blir det antingen dansband, hårdrock eller den lokala radiokanalen Mix megapol som spelas på vägen mellan jobb, politiska uppdrag och golfrundor.

Utanför Partille kommunhus bubblar vattnet från fontänen och den stekande solen kastar skarpa skuggor. Trots att kalendern visar augusti är det fortfarande lugnt innanför dörrarna. Det är först om någon vecka som alla är tillbaka från semestrarna och först då hösten rivstartar med nya möten. Och med intensiva valförberedelser.
– Om folk visste hur mycket tid man lägger på det. Det är ju inte försvarbart egentligen. Men ju äldre man blir desto bättre lär man sig att prioritera. Jag hjälpte till exempel till mycket kring första maj eftersom jag har lastbilskort, och då kan jag göra lite mindre vid något annat tillfälle. Jag gör det mesta när det kommer till aktiviteter med partiet, men knacka dörr det gör jag inte, säger han med eftertryck.
Knacka på dörrar gör han nämligen tillräckligt i jobbet.

För tillfället är det blå majoritet i Partille, men både vid det senaste valet och vid dem dessförinnan har det varit en tight strid om styret. Och Bågens upplevelse är att de båda sidorna jobbar bra tillsammans.
– Vi har tagit hand på att försöka jobba ihop. Det måste vara så för att det ska bli verkstad och hända något.
– Just nu är det en jättebra moderat som är ordförande i bygg- och miljönämnden, och vi tycker lika om allt. Jag brukar säga att han är ovanligt klipsk för att vara moderat, fortsätter Bågen.
Han säger att det är som att träffa kompisar när han går till bygg- och miljönämndens möten och förklarar det med att det handlar mer om myndighetsutövning med lagar och förordningar och mindre om tyckande.

Men det är ändå inte alla som håller med om alla beslut, och en del av politikerrollen är att kunna hantera oliktänkare.
– Antingen får man ta tiden att förklara varför ett visst beslut har fattats, det kanske inte går att bygga så som de tycker, eller så får de helt enkelt säga sin mening. Man får vara prestigelös. Jag vill alltid kunna stå rak i ryggen, även när folk försöker trycka ner mig.

Det gäller även på jobbet, säger Bågen. Han menar att arbetet som husvärd inte alltid skiljer sig så mycket från politiken. Även där är det många som känner sig orättvist behandlade och som klagar.
– Då gäller det att lyssna och visa att man bryr sig och sedan försöka fokusera på det som är bra, i stället för på den lilla del som är dålig, säger han.

Bågen är nu inne på sin tredje mandatperiod och hoppas få sitta kvar fyra år till. Än så länge har han långt ifrån tröttnat på politiken.
– Jag vet inte hur länge jag kommer att hålla på, jag tycker inte att man ska vara för gammal i politiken heller.
Men hur mycket kan man påverka som lokalpolitiker?
– Jag skulle säga att man kan påverka ruskigt mycket, men det beror på hur engagerad du är. En stor del är tjänstemannastyrt, men det är ju ändå de politiska besluten som avgör.
Och är det någon som är engagerad så är det Bågen.
– Det är ju jättekul. Och det är få förunnat på arbetarsidan att kunna vara med så här, säger han.

 

 

Per-Åke WestlundBågens uppdrag i politiken…

Ledamot i Partille arbetarekommuns partistyrelse, ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen, vice ordförande i bygg- och miljönämnden.

…och inom facket

Arbetstagarrepresentant i Poseidons styrelse samt i koncerngruppen på Förvaltnings AB Framtiden, regionalt skyddsombud samt arbetsmiljöansvarig i klubbstyrelsen, facklig förhandlare, kongressombud.

Bågens hjärtefrågor

Att ungdomar får bra utbildning och arbete, att det finns bostäder och att äldreomsorgen fungerar.

Bågens veckoschema:

Måndag
”Min värsta jobbdag. Då har folk suttit hemma på helgen och kommit på klagomål. Efter klockan två brukar det börja lugna ner sig med telefonen. Då är det bara folk som stoppar mig så fort de får syn på mig. Direkt efter jobbet brukar det vara presidie- eller nämndmöte där jag är på tårna för att hinna till min danskurs som börjar vid sju. Men det händer att jag blir sen dit och då får min danspartner börja lektionen.”

Tisdag:
”Då handlar det om att rädda upp efter måndagen på jobbet. Sedan brukar det vara kommunstyrelse- eller kommunfullmäktigemöte på kvällen.”

Onsdag:
”Då jobbar vi länge, till tjugo i sju på kvällen, men det är skönt för då hinner man få undan lite.”

Torsdag:
”Torsdagar är skapliga på jobbet, då brukar jag hinna öppna datorn. Det är min administrativa dag. På kvällen är det partimöte.”

Fredag:
”Eftersom vi jobbar länge på onsdagar slutar vi tidigt på fredagar. Det är riktigt skönt, men samtidigt stressigt. Efter jobbet åker jag och spelar golf.”

Helgen:
”Oftast ledigt, om jag inte har något särskilt åtagande, men på hösten och våren brukar jag hålla danskurs även på söndagarna.”

Mer då?
”Sedan har jag ju det fackliga arbetet, men det sköter jag på arbetstid. Jag är jättenoga med att redovisa tiden ordentligt, men jag har också en arbetsgivare som ger mig förtroende att styra mycket själv.”