Efter söndagens riksdagsval står det klart att det blir ett regeringsskifte i Sverige. Fredrik Reinfeldt, som varit statsminister i åtta år, har redan lämnat in sin avskedsansökan. Men valets stora vinnare var Sverigedemokraterna, något som väcker starka känslor.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har påbörjat uppdraget att bilda en ny regering, men eftersom det rödgröna blocket inte har egen majoritet kommer det att bli en svår uppgift att hitta samarbetsformer. I nuläget ser det inte ut som att Vänsterpartiet kommer att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering, utan snarare Centerpartiet och Folkpartiet.

Men regeringsskiftet har inte varit den enda stora nyheten efter valresultatet. Att Sverigedemokraterna har ökat till 12,9 procent och därmed är Sveriges tredje största parti har också upptagit en stor del av nyhetsflödet dagen efter valet.

Vi bad några av Fastighetsfolkets läsare att ge sin syn på resultatet och Alex Santibañez, städare och klubbordförande på ISS Stockholm är splittrad.
– Det är jätteskönt att vi får ett regeringsskifte och Stefan Löfven som statsminister. Men det är väldigt oroligt att Sverigedemokraterna får 13 procent. Deras politik går ut på att skilja på människor och det påverkar våra medlemmar eftersom en stor del kommer från andra länder, säger han och fortsätter:
– SD säger att invandrare inte bidrar, men bland Fastighets medlemmar ser vi att det är tvärtom. Sedan tycker jag att det är konstigt att så många i Sverige använder sin röst för att visa missnöje istället för att rösta på det parti de tycker bäst om.
Han är ändå hoppfull inför regeringsbildningen.
– Jag hoppas att Stefan Löfven kan öppna för en ny politik och bilda koalitionsregering med V, MP, C och FP. För Sverige, mot rasism, säger han.

Även Lisa Johansson, städare på Sodexo i Falkenberg, är hoppfull.
– Perfekt, äntligen. Sossarna for the win. Jag tror att det här kommer att leda till ganska stora förändringar. De har sagt att de vill försöka minska privatiseringen av sjukvården och så tror jag på det som de kallar 90-dagarsgarantin, att unga ska få jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar, säger hon.

Sven-Ola Strandberg, fastighetsskötare på Lycksele bostäder, är mer oroad över situationen.
– Resultatet är absolut ingen bra situation för landet eftersom Sverigedemokraterna gick fram så mycket. Att så många röstat på SD kan bero på en mängd försämringar i välfärden samtidigt som det funnits alldeles för många skrönor om hur bra invandrarna har det i Sverige. Vi som har en annan uppfattning om invandrare och flyktingar har inte lyckats bemöta alla dessa felaktiga påståenden. SD:s framfart sprider tyvärr ringar på vattnet och gör det ännu mer acceptabelt att uttala sig rasistiskt.

Han menar att Stefan Löfven har ett mycket svårt uppdrag framför sig.
– Att få ihop en majoritetsregering ser ut att vara omöjligt. Ett nyval ser jag inte som en lösning. Jag frågade på fikarasten om någon av mina arbetskamrater skulle rösta annorlunda då. Svaret blev nej.