Detta skrivs på valnatten. Resultaten är inte riktigt färdigräknade. Men några saker vet vi:
Talmannen kommer att be Stefan Löfven att bilda en regering.

Socialdemokraterna gör ett av sina sämsta val, rent historiskt 31,1 procent av rösterna, men blir ändå en vinnare! (Bara i valen 1911, 1914 och 2010 noteras sämre siffror.) Annars blev valvakan symtomatiskt med – mungiporna neråt.
Alla partier, bara några tiondelar uppåt för S, tappade.

En stor vinnare finns dock, Sverigedemokraterna. Alla andra partier har velat hålla avstånd till SD men väljarna ville tydligen något annat. Sverigedemokraterna mer än fördubblade sitt röstantal och landade på 12,9 procent, det innebär 27 nya riksdagsledamöter.
M och S förlorade många röster till Sverigedemokraterna. 29 procent som valde SD röstade på M 2010. Och av årets SD-väljare röstade 16 procent på S i förra valet.
Fortfarande så har Sverigedemokraterna också stort stöd inom LO-kollektivet, cirka 11 procent av LO:s medlemmar röstade på SD.

Stefan Löfven är som gammal fackföreningsboss van att förhandla, kanske hjälper det i den väldigt snurriga parlamentariska situationen som nu uppstått.
Renodlad socialdemokratisk minoritetsregering? S–MP? S–MP–V?
Löfven har flirtat med Centerpartiet och Folkpartiet. Ett taktiskt sätt att slå hål på Alliansen, men går det?
Den stora förloraren i valet är Moderaterna. I Europavalet senast var Moderaterna den stora föroraren, så blev det nu också. M tappade 6,9 procent av rösterna.
Reinfeldt meddelande att hans regering avgår redan på valnatten. Och han meddelade också att han kommer att avgå som partiordförande.
Vem tar över Alliansens största parti?
Kommer Alliansen att bestå?

En mycket glädjande sak ur demokratisk synpunkt var att valdeltagandet ökade.