Riksbyggen har seniorboenden med fastighetsskötare, Bonumvärdar, som är behjälpliga med det som de boende inte klarar av i sina hem. Social kompetens är minst lika viktig som att sköta rabatterna eller rensa avloppet. Fastighetsfolket har besökt Norrköping där verksamheten varit i gång i ett års tid.

Det är en av septembermånadens finaste dagar med klarblå himmel och sol som fortfarande orkar få upp temperaturen till över 20 grader. I stadsdelen Vilbergen i Norrköping har Riksbyggen sitt koncept för seniorboende som kallas Bonum. Två hus med 29 lägenheter binds samman med en föreningslokal och en övernattningslägenhet. Bygget av ett till hus för seniorboende pågår för fullt alldeles intill, med inflyttning till nästa sommar.

I sin reklam för seniorboende lyfter Riksbyggen fram sina Bonumvärdar som finns till hands för att underlätta boendet och vardagssysslorna. I Norrköping heter Bonumvärden Malin Farholt.
– Jag sökte tjänsten för att få nya utmaningar. Efter 25 år som fastighetsskötare på företaget ville jag göra något nytt, berättar Malin när vi satt oss i den gemensamma innergården, framför en fontän och en rabatt med bland annat rosenbuskar.
Malin med vice ordförandenMalin är vid seniorboendet för att klippa gräset, men har nu lagt undan gräsklipparen. Som så ofta när hon är här för ett jobb passar de boende på att få sig en pratstund med henne. Hon har precis avslutat ett kort samtal med Göran Eriksson, föreningens vice ordförande, om uppdraget att sätta upp några hyllor i cykelrummet. Det ska bli en förvaringsplats för föreningens trädgårdsredskap.
– Göran och jag har valt ut en lämplig plats för hyllorna. Styrelsen ska köpa in materialet och jag ska se till att hyllorna kommer upp, säger hon.

Att diskutera beställningar är en sak men Malin ska även ha tid för vardagligt prat.
– Man måste vara väldigt social och öppen i den här tjänsten. Jag tycker om den sociala delen i fastighetsskötarjobbet också. Här ska jag dock både ge och ta mer. Jag berättar om mitt liv och får dem som bor här att berätta om sina. Det känns helt naturligt för mig.
Vid en av portarna i huset sitter ett urklipp från Norrköpings tidningar. Artikeln handlar om en vandringsresa som Malin gjort. Den som satt upp urklippet har också skrivit: Grattis våran Malin för en fin prestation!
– Det tog några dagar efter semestern innan jag såg urklippet. Jag blev glad. För mig är det ett tecken på uppskattning, säger Malin.
Alla i husen känner Malin som i sin tur hälsar på dem hon möter med namn.
– Jag har telefonnummer med namn till samtliga i föreningen inprogrammerade i min jobbtelefon för att jag lätt ska kunna se om någon sökt mig. Min huvudsakliga sysselsättning som fastighetsskötare är hos den stora föreningen här intill. Jag kör ofta maskiner och har svårt att höra telefonen.

Ett av flera serviceerbjudanden i seniorboendet är rätt till hjälp av sin Bonumvärd i tre timmar vid inflyttning. Det gäller under två år.
– Här har inte alla utnyttjat det ännu. Många har barn eller vänner som de kan ta hjälp av i stället. Under första inflyttningsveckan var jag dock här på heltid för att hjälpa folk med diverse saker.
De som har anlitat Malin har behövt hjälp med att borra upp takfästen för taklampor, sätta upp gardiner eller hänga upp tavlor. De boende kan också köpa tjänster mot betalning. Under det första året har hon tagit hand om posten och sett till lägenheten för ett par som varit bortresta. Hon klipper gräset för några av dem som har en lägenhet med egen uteplats.
– Om någon vill kan jag också hämta ut medicin från apoteket eller följa med till affären. Än så länge kan de som bor här klara av det själva eller har en man eller en fru som kan göra det. Men de vet att möjligheten finns.
Hemstädning är en tjänst som Riksbyggen inte erbjuder. Malin berättar att de som har städhjälp har den via hemtjänsten eller tidigare kontakter.

Malin porträttEn annan bit i jobbet är att tillsammans med föreningens styrelse planera och genomföra aktiviteter för de boende.
– Jag tror att den delen av jobbet kommer att öka när den nyvalda styrelsen kommit i gång med sitt uppdrag. Än så länge har den bara haft två möten, säger Malin.
I början av sommaren invigdes den nya grillen intill föreningens lilla kolonilott. Styrelsen fick Ica att sponsra med korv, bröd och tilltugg. På onsdagar samlas några för att spela boule. Initiativtagarna är några i huset som spelat i många år.

Den gemensamma föreningslokalen kan användas till olika aktiviteter, berättar Malin när Marja Sandåsen, en av de boende, kommer förbi med några frågor till Malin om föreningens trädgårdsredskap. Marja har flera idéer på vad lokalen kan utnyttjas till.
– Jag kan tänka mig att vi samlas i lokalen för att spela kort, eller för att fika och prata. Vi är väldigt pratsamma i den här föreningen, säger hon.
– Det märker jag när jag kommer hit. Folk vill gärna prata med mig, säger Malin. Det råder ingen brist på idéer. Att börja med vinprovningar eller ordna en surströmmingsfest, är några av många förslag.
Marja berättar att hon och hennes man trivs bra i lägenheten och i huset.
– Vi valde att flytta hit för att det är nära till ett centrum där allt finns. Det är viktigt den dag när vi inte längre kan ha kvar bilen. Föreningen är dessutom lagom stor och alla här är glada mot varandra. Vi bodde tidigare i eget hus i Rejmyre där vi hela tiden var beroende av bil, säger hon innan hon går vidare.

En annan del av Malins jobb är att sköta uthyrning av övernattningslägenheten intill föreningslokalen.
– Den hyrs flitigt. Jag skriver ut kontrakt, fakturerar och överlämnar taggar som fungerar som nycklar till lägenheten, säger hon.
Marja, som kommit upp till sin lägenhet, öppnar fönstret för att erbjuda oss fika. Fem minuter senare kommer hon med kaffe, kaka och saft.
– Lämna kvar korgen här när ni har fikat klart. Jag tar hand om den sedan, säger Marja.
Malins telefon ringer. Familjen Cederhem undrar när Malin ska komma och förtäta balkongfönstren på deras inglasade balkong.
– Jag kommer alldeles strax, jag ska bara fika färdigt, säger Malin.
Malin har tätat fönstren hos de flesta i huset och hon har bokat jobbet hos Cederhem till i dag.
Hon hämtar en stege och listerna i sitt lilla kryp- in innan vi ringer på hos Ulla och Ulf.

Malin blir varmt mottagen. Att sätta fast listerna visar sig dock vara en svårare uppgift än vad Malin räknat med. Ulf kommer ut på balkongen för att se om han kan komma på någon lösning. Några av glasen visar sig sitta fel så Malin måste ta kontakt med firman som monterade dem.
– Malin är så duktig. Hon fixar allt, ropar Ulla från soffan i vardagsrummet.
Malin samlar ihop sina saker och lovar att återkomma så snart felet är åtgärdat. Innan hon lämnar lägenheten vill både Ulla och Ulf höra hur Malins helg har varit.
– Jag kommer att boka en tid med dig för att jag behöver lite hjälp med några saker, säger Ulla.
Malin lovar att återkomma.
– Ibland känns det som om tiden är för knapp för att prata med alla. Många här vill så gärna berätta och fråga, säger hon.

Malin tror att seniorboende med liknande koncept som Riksbyggen har framtiden för sig. För den som blivit ensam efter sin mans eller frus död finns här socialt umgänge i samma ålder.
– Jag tror att många äldre väljer den här typen av boende för att de kan få hjälp av en Bonumvärd. De behöver inte anlita mig nu men kanske om några år. Det är också en trygghet att ha en person att ringa till med sina bekymmer eller felanmälningar, säger Malin.

Bonumhuset

Fakta
Bonum är ett seniorboende för dem som fyllt 55, med nyproducerade lägenheter även för den med funktionshinder. Husen ligger i nära anslutning till service och tjänster. Än så länge har Riksbyggen Bonumvärdar i Jönköping, Sundbyberg, Löddeköpinge, Helsingborg och Norrköping.