Företaget Städpulsen uppmanar andra städföretag att ta större miljöhänsyn. Själva använder de så lite kemikalier och vatten som möjligt och bara miljömärkta produkter. Genom att ställa arbetsmaterial hos kunder och låta städare åka kommunalt har transporterna minskat kraftigt.

Robert Andersson, vd för Städpulsen, är medveten om att han sticker ut hakan när han säger att städbolag bör värna mer om miljön.
– Alla städfirmor hävdar att de arbetar miljömässigt, men många kunde göra betydligt mer. När jag besöker kunder inför upphandlingar ser jag vilka kemikalier städare från andra firmor har i vagnarna och det kan finnas undermåligt arbetsmaterial, till exempel garnmoppar som kräver mycket vatten och för runt smuts och bakterier, i städförråd.
Det krävs ett intresse och engagemang utöver det vanliga för att minimera miljöpåverkan av städning. Städpulsen ”dammsuger” marknaden på hållbart städmaterial och kemikalier som skonar miljön. Städarna, som vd kallar livsförbättrare, får testa alla nyheter, gör de tummen ned köps produkten inte in. Alla medarbetare får miljöutbildning och på årliga konferenser friskas minnet upp.
– Allt går förstås inte på räls, ibland krävs det lite tjat. Kommer jag ut till en kund och känner att det luktar kemikalier blir jag inte glad, säger Robert Andersson.

Att göra arbetsscheman så medarbetare kan åka kommunalt mellan kunder är ett pussel. Ibland är det närapå hopplöst att få ihop vettiga scheman.
– Vi har måst tacka nej till kunder för att det inte går att åka kommunalt mellan platser, säger han. Det kan vara väldigt glesa turer och ibland saknas förbindelse helt. Städare ska inte behöva åka mer än cirka 20 minuter mellan kunder och behöva stå länge och vänta vid busshållplatser eller pendeltågsstationer.
Företaget har kontor i Sollentuna men letar nya lokaler där det är bättre kommunala förbindelser.

Robert Andersson hävdar att miljöengagemang är ett argument som får alltmer genomslag vid upphandling av städtjänster.
– Vi lär få större konkurrens om andra städbolag antar vår utmaning att bli mer miljömedvetna, men det är positivt att fler engagerar sig i miljön.
Givetvis kan Städpulsen ännu mötas av svaret ”Vi anlitar er gärna om ni sänker priset”.
– Då förklarar jag att det inte går om de vill ha miljömärkt städning med kvalitet, säger han. Vi måste också lägga mer kraft på utbildning och våra medarbetare ska ha bra arbetsförhållanden och självfallet har vi kollektivavtal.

Robert Anderson bjuder på rättvisemärkt kaffe och ler milt åt frågan var hans miljöengagemang kommer ifrån.
– Eftersom jag har barn känns det självklart att visa miljöhänsyn både privat och i affärsverksamheten. Vi går mot en katastrof om inget görs för att minska miljöförstöringen. Det vet alla som följer nyhetsrapporteringen.
När han startade Städpulsen 1991 var miljöfrågor inte i ropet som nu.
– Men jag beslöt att arbetet skulle ske på ett så miljömässigt sätt som möjligt och 2010 bestod vi provet att bli Svanenmärkta. Tyvärr är miljömärkta produkter fortfarande dyrare, men de är å andra sidan av bättre kvalitet.

Städpulsen gör egna kvalitetskontroller och coacher ser till att städning sker enligt det miljömässiga koncept som företaget utlovat. Städarna beställer själva arbetsmaterial via företagets webbplats. Beställer någon ovanligt mycket sker en uppföljning.
Ibland kan det vara lite knivigt att få ställa städmaterial hos kunder, men när Robert Andersson berättar att det är för att minska transporter brukar det gå bra.
– Det skulle gå att dra ned än mer på transporterna om det fanns tvättmaskiner i alla fastigheter där vi kunde tvätta vårt städmaterial.

Städpulsen städar många privata hem. Den dag vi gör reportage jublar Robert Andersson med medarbetare för att rutavdraget blir kvar fast Sverige bytt regering.
När Robert Andersson besöker en potentiell privatkund har han alltid en hink med arbetsmaterial i bilen.
– Skriver vi kontrakt slipper vi köra ut en extra gång. Privatkunder betalar för materialet, men får i gengäld använda det när de själva städar. Så det är lite lyx vi erbjuder.

Företagets materialhink är Robert Andersson mäkta stolt över. Här finns till exempel mikrofibersvampar utan slipmedel som kan tvättas uppemot 50 gånger, två mikrofiberdukar varav en för fönsterputs, en polerduk som används torr, gulsåpa som passar för rengöring av de flesta golv, sanitetsrent med neutralt pH-värde, en hållbar diskborste med tagelborst. Bästa miljömässiga produkten är hinken, plasten är närmast oförstörbar.
– Fönsterputsmedel har vi tagit bort för det behövs inte, likaså dammvippan som bara flyttar runt damm. Städarna använder i stället dammsugarens borstmunstycke.
Alla städföretag vet att kunder vill att det ska lukta gott efter städning. Efter mycket letande har Robert Andersson hittat en ekologisk olja utan parfym och sprit. Ett par droppar i vattnet sprider en väldoft av lavendel eller jasmin.

Städpulsen städar också fastigheter och kontor. Städvagnen som då används är också hållbar och tål att dras i snö och slask. Mopparna kan vändas och behöver därför tvättas hälften så ofta. Polishen är polerbar. Golven kan poleras två till tre gånger innan ny polish behövs.
Även allt kontorsmaterial, inklusive kopieringsmaskin, är miljömärkt. Likaså firmabilar som används för engångsuppdrag och golvvård. Företaget anställer även sökande som inte städat förut. – De som använt andra städmetoder kan ha svårt att lära om. Vi har ju ett helt eget koncept, säger Robert Andersson. Dessutom sätter vi en ära i att hjälpa nyanlända invandrare in på arbetsmarknaden. En strävan som förre migrationsminister Tobias Billström uppmärksammat oss för.

Bakbili Sissotto, städare på StädpulsenEn av städarna är Bakibili Sissoho som kommer från Gambia. Han har varit fem år på företaget och trivs toppenbra med sitt jobb som gör att han känner en mening i tillvaron. Denna dag städar han åt en bostadsrättsförening.
Han bjuder oss leende in på sitt kontor, det vill säga städförrådet, och visar hur lite kemikalier han häller i vattnet, ”bara två kapsyler” när han svabbar golv – vilket han gör rak i ryggen och med snitsiga svepande tag.
– Jag är stolt över att vi skonar miljön och det går jättebra att åka buss till kunder. På vägen kan man koppla av lite. Det går inte om man kör bil, säger han.

Kort om företaget

Städpulsen som sedan 2010 är Svanenmärkt säljer in sig som ett grönt städbolag. På webbplatsen kan kunder och medarbetare se hur mycket kemikalier och vatten som sparas genom den miljömärkta städningen. Städpulsen som startades 1991 har 63 medarbetare. Företaget städar privata hem, fastigheter och kontor och utför även storstädningar, flyttstädningar och golvvård.