Tankarna snurrar i huvudet på David Berglund inför den förändring som väntar under 2015. Då tar han en lång paus från jobbet som bovärd och är pappaledig med sina tvillingpojkar.
– Det ska bli härligt att vara med barnen på heltid, men jag kommer nog att längta tillbaka till jobbet ibland, säger han.

David Berglund, bovärd på Familjebostäder i Göteborg, kommer lugnt promenerande till mötesplatsen – en lunchrestaurang vid Svenska Mässan. Mittemot glittrar Liseberg i sin vinterskrud och i Johanneberg, strax intill, ligger fastigheterna som han servar.
I sju år har David haft sin nuvarande tjänst. Han tycker att han har en bra arbetsgivare och gillar sitt ”spretiga jobb”.
– En stor trivselfaktor är kollegerna på fastighetsexpeditionen, säger David. Dem kan jag diskutera stort och smått med och har lunchsällskap av. Den gemenskapen lär jag sakna mest som pappaledig. Men jag har själv valt att vara hemmapappa.
Han går in i denna nya fas i livet med öppen välkomnande famn.
– Det händer så mycket med barnen varje dag nu. Den utvecklingen vill jag inte missa. Jag har även fått mer förståelse för hur slitigt anställda som har barn kan ha det. Det gäller att hitta kraften även när man är trött.

På arbetsplatsen träffade David sin blivande fru Rebecca som då vikarierade där. I dag jobbar hon som miljövärd på Bostadsbolaget.
De blev snart ett par och gifte sig vid ett överraskningsbröllop på Davids 30-årsdag. Han bjöd in till födelsedagskalas och hade i hemlighet anlitat en vän som har rätt att viga folk borgerligt.
I dag är David och Rebecca föräldrar till två små grabbar födda i augusti. Att det skulle bli tvillingar var en omvälvande nyhet. Ingen av dem har tvillingfödslar i släkten.
– Jag tänkte dock inte så mycket på att det var två barn i stället för som väntat ett. Utan bad främst i mitt inre ” låt dem vara friska”. Det gör nog alla blivande föräldrar, säger David.
Edvard och Sixten är enäggstvillingar och lika som bär.
– Men samtidigt är de helt egna individer och de har olika temperament. Vi är även noga med att inte klä dem alltför lika.

Att David och hans fru skulle dela på föräldrapenningen kändes självklart.
– Alla på jobbet verkar ha förståelse för att jag vill vara hemma med barnen. När våra pojkar fötts uppvaktade arbetskamraterna oss med en blombukett och två barnbuketter. Då blev jag väldigt glad.
David kommer att vara pappaledig från maj 2015 till januari 2016 då det är dags att skola in barnen på förskolan. Under den tiden tar en vikarie över hans arbetsuppgifter. David får nog uppdraget att skola in honom eller henne.
– Att hoppa in som bovärd är inte lätt. Det är mycket att hålla reda på, många olika ärenden som ska hanteras och hyresgästerna ska vara nöjda.

David är förvissad om att han får tillbaka samma tjänst efter ledigheten.
– Någon omorganisation av verksamheten lär det heller inte bli medan jag är borta. Familjebostäder fick nyss en ny vd och han har redan ”stuvat om” en del.
Att pappaledigheten innebär lite sämre ekonomi oroar heller inte David.
– Vi är på inget vis rika, men har så vi klarar oss. En stor fördel är att vi har ett billigt boende. Vi bor i en gammal arbetarvilla i Skene.

David promenerarTillvaron i en liten ort har både för- och nackdelar. Det är nära till naturen och ett mindre stressigt tempo än i storstaden men sämre kommunikationer och ett mindre serviceutbud.
– Här finns dock en pizzeria och en videouthyrningsbutik, säger David – som hoppas kunna se en del filmer och tv-serier när barnen sover sött. Det är dessutom nära Ullared. Där kan man köpa barnleksaker och barnkläder billigt. Sådant får man tänka på speciellt som tvillingföräldrar. Många tror att man får extra bidrag då, men det får man inte.
Den största utgiften för barnen hittills är den kombinerade ligg- och sittvagnen.
– Den kostade runt 13 000 kr, trots att vi inte valt någon lyxmodell. Det viktigaste var att vagnen är stabil och har stora hjul så man kan köra den i alla väderlag. Vagnen är 80 centimeter bred. Att ta in den i villan genom huvudentrén går bra, men via altanen fungerar det inte. Att baxa in vagnen på ett kafé lär också bli svårt.

På jobbet gör David upp ett schema med punkter han ska utföra varje arbetsdag. Även som pappaledig tänker han försöka göra ett schema över aktiviteter. Promenader kommer att vara en stående punkt.
– Det är bra med frisk luft och barnen blir mer harmoniska när man drar runt dem i vagn. Jag planerar också att en dag i veckan besöka den öppna förskola som finns i våra hemtrakter. Kanske blir jag ende pappan där? I Skene verkar det mest vara mammorna som är hemma med barn. De flesta småbarnsföräldrar här är nog också yngre än vi.

David är glad att han inte var i 20-årsåldern och att han och Rebecca varit ihop länge när de blev tvillingföräldrar.
– Barnen är en stor gåva men samtidigt ett stort ansvar att axla. Jag funderar mycket över hur det ska bli att vara ensam med dem, särskilt om de börjar skrika och känns otröstliga. När jag kommer från jobbet märker jag att Rebecca haft det tufft ibland. Hon kan vara väldigt trött och har även ett stort behov av att prata. Världen blir ju lite mindre när man inte arbetar.
– Jag unnar verkligen min fru att börja jobba igen, samtidigt bekymrar det mig, fortsätter David. Det blir en stor omställning för henne och hon är ovan vid det fysiskt krävande arbetet som miljövärd.

Som bovärd kan David träffa hyresgäster som vill barnsäkra lägenheten så mycket det bara går. (”Sådan utrustning får de dock fixa på egen hand.”)
– Själv inser jag att det är omöjligt att bygga bort alla faror som barn kan råka ut för i hemmet. Jag tycker att barn måste få rumstera runt och det är ofrånkomligt att de gör sig lite illa ibland. Men kanske ändrar jag uppfattning när tvillingarna börjar krypa. Om de ger sig i väg åt olika håll blir också frågan vem ska jag sätta i väg efter först? Det kan bli svettiga minuter.
David tror inte som en del fäder att han som pappaledig ska kunna hinna med några hobbyprojekt. När våren övergår i en förhoppningsvis varm och skön sommar kommer David och barnen att tillbringa vissa dagar i hans föräldrars hus vid havet.
– Mamma och pappa är eld och lågor över sina första barnbarn och jag lär uppskatta att få lite avlastning, säger han.