Förspelet till det fackliga engagemanget var att Emil gått som lärling på Uddevallahem under tre års tid. Han fick under den tiden också sitta med vid fackmötena. Men han förstod inte mycket av vad de pratade om.
– Men jag fortsatte att gå på mötena och det pratades om löneförhandlingar och MBL och annat, inget av detta förstod jag.

Så småningom frågade facket på jobbet om han och en kompis ville ta plats i styrelsen.
– Ja varför inte, tänkte vi båda. Intressant att pröva på. Så småningom kom vi att delta i en tvärpolitisk facklig kurs. Och i samband med den så tänkte jag: nej, det här går inte. Vi fick som uppgift att gå upp och presentera oss, och vilket fack vi var med i.
– Jag sa att jag vet inte vilket fack jag är med i. En av Fastighets mer luttrade representanter skrattade gott. Jag var vid den här tiden så okunnig att jag svarade precis som det var, jag var ärlig!

Sedan dess har det hänt en hel del. Emil har varit ambitiös.
– Kunskap kan man inte bli mätt på. Ju mer jag lärt mig om facket desto intressantare har det blivit.
I februari är han dessutom nominerad till ordförande för Fastighets avdelning i Uddevalla.
– En utmaning! Jag är inte perfekt, man får lära sig något nytt hela tiden.

Som ung förtroendevald hur bemöts du av äldre medlemmar?
– Det är olika, det beror på personen ifråga. Jag vet saker som de äldre inte känner till och de äldre vet saker som jag inte känner till. Hos de flesta äldre får jag gehör för mina synpunkter.

Vilka frågor brinner du mest för?
– Det är frågorna om villkoren på arbetsmarknaden. Jag har många kompisar som utnyttjas av sina arbetsgivare, såväl inom Fastighets som inom Handels. Många som jobbar inom Handels sitter och väntar på ett samtal om de ska få något jobb. Det handlar inte om några värdiga anställningar, eller något värdigt liv. Det går ju inte att planera helgen med en sådan arbetssituation.

Vilka fackliga frågor diskuteras på din arbetsplats?
– Det är löner, det har det alltid varit. Arbetsmiljön på vår arbetsplats är nämligen jättebra. Och problem som vi tar upp med arbetsgivaren blir också åtgärdade.

Det har sagts att yngre förtroendevalda lättare får yngre att gå med i facket, stämmer det?
– Ja, det tror jag stämmer. Relationen ung träffar ung blir en annan än om en ung träffar en gammal gubbe. Sedan kan man väl aldrig komma ifrån att det är skillnad om en ung säger: det är så här! Jämfört med om en äldre person säger samma sak.

Slutligen, vad tror du om fackets framtid?
– Intressant fråga. Det måste hända något i båten … nästan ingen av mina kompisar är med i facket. Pratet om att man ska klara sig själv har slagit an hos många. Det måste vi ändra på. Generationen före mig tror jag också varit dålig på att informera om vad facket är. Vad hade hänt om inte jag och min kompis hade tagit ett eget initiativ för att få facklig utbildning? Ja, då hade vi väl fortfarande inte förstått vad facket egentligen står för.

Emil Isenheim

Förtroendevald: väljs till ordförande i Fastighets avdelning i Uddevalla, sitter i klubbstyrelsen på Uddevallahem
Ålder: 22 år
Bor: Uddevalla
Familj: har en inneboende
Intressen: träna på gym och simning