Nu är det inte längre otillåtet med nattstädning för Inspiras städare på Arlanda. Företaget har efter en förhandling med Fastighets tecknat dispensavtalet som krävdes.

Tvisten mellan Inspira och Fastighets, om nattstädningen på Arlanda, har pågått i flera år. Medan Inspira har hävdat att det ska räknas som ett direkt undantag mot nattarbetsförbudet menade förbundet att det krävs en förhandling och en särskild dispens. Ärendet har prövats i domstol och Förvaltningsrätten gav till slut Fastighets rätt.

Efter en förhandling har Inspira nu även skrivit på en överenskommelse som bland annat innehåller förbud mot ensamarbete och förkortad arbetstid. För nattstädarna gäller från och med nu att arbetstiden för heltid är 34 timmar per vecka.
– Vi är väldigt nöjda med att vi har ett skrivet avtal gällande nattarbete med ett av Sveriges största företag. Vi är nöjda med innehållet i avtalet eftersom de nu spelar efter samma regelbok som andra städföretag. Vi är egentligen nöjda med allt förutom att det har tagit så lång tid, säger Torbjörn Jonsson, ansvarig ombudsman på Fastighets.

Nattarbete har dock pågått även innan detta avtal var klart och det är Arbetsmiljöverket som avgör om Inspira ska tvingas betala skadestånd eller liknande för det. Fastighets har gjort en anmälan och har överlämnat lönespecifikationer som bevis för tiden fram till 5 februari.

Läs också: Nattarbete utan tillstånd på Arlanda