Fastighets har varslat om strejk och blockad på Isab clean, företaget som städar på Armémuseum i Stockholm. Om arbetsgivaren inte går med på att teckna kollektivavtal kommer städningen där att upphöra den 9 mars.

Städföretaget Isab clean i Sundbyberg har ett tjugotal anställda, varav ett antal är medlemmar i Fastighets. Förbundet har under flera år fört diskussioner och förhandlingar med företaget om att teckna kollektivavtal, men utan framgång.

I måndags bestämde sig Fastighets för att varsla om blockad mot allt arbete som företaget utför på Armémuseum.
– Det här är inget vi gör för att det är kul. Dels är det vår skyldighet som fackförbund att skapa bra förutsättningar för våra medlemmar, dels handlar det om anställningsvillkor. Men det handlar också om inflytandet och möjligheten att organisera sig fackligt på arbetsplatsen, kollektivavtalet är nyckeln till det, säger Ewa Edström, avtalsansvarig ombudsman på Fastighets.

Medlingsinstitutet är inkopplat för att lösa konflikten men om parterna inte lyckas komma överens kommer strejken att bryta ut den 9 mars.
– Det innebär att det inte kommer att städas på muséet och besökarna blir ju drabbade av det här, men vi tycker att det är anmärkningsvärt att ett statligt museum anlitar ett städföretag utan kollektivavtal, säger Ewa Edström.