Ett städbolag i Stockholmsområdet är tillsammans med fem företag misstänkt för inblandning av grovt bokföringsbrott. Parallellt pågår en utredning om att pengar från ekobrott kan ha gått till att finansiera terrorverksamhet.

Ekobrottsmyndighet har i mitten av februari gjort ett större tillslag i dessa bolag. Misstankarna handlar om svart arbetskraft och penningtvätt. I ett av de sex bolagen finns även misstanke om grovt skattebrott.
I samband med tillslaget greps fyra personer, tre män och en kvinna. Stockholms tingsrätt beslutade några dagar senare att hålla de tre männen häktade. Två är på sannolika skäl misstänkta för grovt skattebrott och bokföringsbrott. Den tredje mannen är misstänkt för medhjälp till dessa samt för grovt bokföringsbrott.

Riksenheten för säkerhetsmål vid Åklagarmyndigheten och Säkerhetspolisen har inlett parallella förundersökningar om misstanke om att pengar från den svarta verksamheten kan ha gått till att finansiera terrorverksamhet. Förundersökningen påbörjades med anledning av tillslaget mot de fyra misstänkta i ekobrottsärendet. Eftersom förundersökningssekretess råder kommer inga fler uppgifter att lämnas ut, skriver Säkerhetspolisen på sin webbplats.

I flera medier finns uppgifter om att det sannolikt är Islamiska staten, IS, som kan vara mottagare av pengarna. Det är uppgifter som i det här läget inte går att få bekräftade.