Johanna Karlsson jobbar i Habo för städbolaget K2Comfort, men blev i höstas sjukskriven. När hon, vid ett läkarbesök, missade ett möte fick hon veta att hon fått sparken. Fastighets uppmärksammade då påhittade anställningsformer och felaktiga lönebesked på företaget, som saknar kollektivavtal.

I november förra året tvingades städaren Johanna Karlsson gå till läkare på grund av smärtor i armarna. En arbetsterapeut konstaterade att hon hade tennisarm, inklämda nerver i handlederna och dessutom problem i axlar och nacke. Johanna, som inte haft några besvär innan hon började sin anställning på K2Comfort i augusti, blev direkt sjukskriven.
– När jag ringde min arbetsledare blev hon sur för att jag inte skulle komma till jobbet och sa att de inte hade någon annan som kunde rycka in. Men jag sa att det ju inte är mitt problem att lösa, berättar Johanna Karlsson.

K2Comfort är inriktat på hemstädning och startade för ett och ett halvt år sedan. Företaget har, enligt Fastighets, drygt 70 anställda, men inget kollektivavtal.
När Johanna Karlsson, under sjukskrivningen, missade ett möte på företaget på grund av ett läkarbesök väntade strax ett brev på posten med besked om att hon blivit uppsagd eftersom hon inte infunnit sig på avtalad tid.
Facket ogiltigförklarade uppsägningen och konstaterade samtidigt att Johannas anställning var felaktig.
– Hon hade en allmän visstidsanställning med sex månaders provanställning. Och det går inte att ha en sådan anställningsform, säger Cecilia Samuelsson, fackligt ombud i region Väst.

Johanna är fortsatt sjukskriven och hennes läkare menar att hon inte bör gå tillbaka till samma jobb eftersom det är lätt att besvären återkommer. Trots att det inte är bevisat är Johanna övertygad om att värken och problemen är arbetsrelaterade.
– Jag har aldrig haft problem förut och här är det så stressigt på jobbet att man inte hinner tänka på hur man borde göra för att det ska vara rätt ergonomiskt, säger hon.

En förhandling mellan facket och arbetsgivaren är inplanerad i början av mars. Målet är att Johanna Karlsson ska få en korrekt anställningsform.
– Eftersom de inte har kollektivavtal kan vi bara utgå från det som står i lagen, säger Cecilia Samuelsson.
Det handlar om avtal med anställningsformer som inte finns, felaktiga lönebesked och, i Johanna Karlssons fall, även en felaktig uppsägning.
– Problemet är både att de inte har kunskap och att de inte har kollektivavtal. Ett så här stort företag borde skämmas över att inte ha avtal, säger Cecilia Samuelsson.

Johan Ortstam, kundansvarig och styrelseledamot i bolaget, är den som ska delta i mötet med Fastighets. Han säger sig inte vara insatt i ärendet när Fastighetsfolket ringer upp.
– Jag har fått besked av vår personalansvariga att vi ska ha ett möte med Cecilia Samuelsson men jag vet inte vad mötet handlar om. Jag känner till Johanna Karlsson och vet att hon är anställd hos oss i dag. Jag kan inte yttra mig om hur det varit tidigare men vad jag förstått så rörde det sig om ett missförstånd som nu är löst, säger Johan Ortstam.
Enligt honom har företaget inte hunnit teckna kollektivavtal eftersom det är nystartat.