LEDARE. 120 anställda NCA Facility Services i Göteborg har sagts upp. Inte för att företaget, som bland annat erbjuder städtjänster, ska läggas ned. Syftet är att omreglera arbetstiden. Det är samma fenomen som när Media Markt nyligen sa upp nästan samtlig butikspersonal för att kunna ändra arbetstider och scheman. ISS Stockholm är ännu ett exempel där förhandlingar pågår om minskade arbetstider. Orsaken är inte att uppdragen blivit färre, utan att man vill öka vinsten.
Karin Johansson är en av dem som berörs. Hon har varit anställd i 40 år, har en heltidstjänst och två år kvar till pensionen. Nu oroar hon sig för att behöva gå till socialen ifall hon tvingas gå ned på deltid, eftersom hon som ensamstående redan nu har svårt att få ihop sin ekonomi.
Företagen hävdar arbetsbrist som grund för de minskade arbetstimmarna. I stället för att säga upp en eller några anställda går man fram med osthyveln och skär timmar där det passar företaget. Det här är ett fult sätt att runda las, lagen om anställningsskydd.

Men är det inte bra om alla får behålla sitt jobb? Jovisst, men problemet är att en också måste kunna försörja sig. Vi kan inte bara nöja oss med att många har ett jobb att gå till i Sverige. Det ska vara schysta jobb med anständiga villkor och det ska gå att leva på sin lön. Det är fullt rimliga krav.

Fullt rimliga krav ställer också Fastighets på det företag som städar på Armémuseum. Företaget vägrar teckna kollektivavtal och Fastighets varslar om städstrejk. Det kan alltså bli smutsigt på museet, men varför ska städarna ha sämre villkor än andra i branschen?
Att jobba för schysta villkor och sätta fokus
 på verksamheter där det finns brister är inte 
bara fackets främsta uppgift utan också ett uppdrag för Fastighetsfolket. Vi vill att tidningen ska vara till nytta för dig i ditt arbetsliv, och att du och dina kolleger ska bli peppade att tillsammans kämpa för en bättre jobbvardag.

Tveka inte att höra av dig med synpunkter och tips så att vi kan göra tidningen ännu bättre.