Hallå där Mathilda Hauge, ordförande i Fastighets Landskronaavdelning. Du har valts ut att delta i School of Democracy för unga mellan 18 och 25 år i Reggio Emilia i Italien i april.

Mathilda Hauge region sydHur känns det?
– Det är 100 ungdomar från hela EU men även från till exempel Israel, Tunisien, Ukraina och Egypten som ska mötas, så det är en rätt så stor konferens. Och det var 1000 sökande, så bara att bli antagen känns jättehäftigt, säger Mathilda Hauge.

Ni har ett digert program med föreläsningar och workshops om den demokratiska situationen utifrån problem som extremism, populism och främlingsfientlighet. Vad kan det bli för resultat?
– Jag tror att vi kan byta erfarenheter om hur vi jobbar med frågorna i de olika länderna. Utvecklingen är sammankopplad i hela Europa, till exempel högerextremismen som breder ut sig, och vi kan lära av varandra.

Vad hoppas du kunna bidra med?
– Att lyfta jobbfrågan, framför allt. Jag kan ta med mig hur vi jobbar i LO, och när det gäller den växande främlingsfientligheten och hur man motarbetar den kan jag berätta om hur vi jobbar i vår bransch, där vi har en hög täthet av invandrare.
– Det är många studenter, ekonomer och jurister med examen, som deltar och det verkar inte vara så många med koppling till arbetarrörelsen så där kan jag ju också bidra med mina erfarenheter.

S&D-gruppen är en grupp inom EU-parlamentet där Socialdemokraternas och Feministiskt initiativs företrädare ingår. Gruppen kallas också Progressiva förbundet av socialdemokrater och demokrater i EU-parlamentet.