Fastighets har stämt HB Flytt och städ Norrköping till Norrköpings tingsrätt. Fastighets anser att företaget nyligen avskedat en av sina anställda utan saklig grund.

Fredrik Norrby hade en provanställning som städare på sex månader. Enligt lagen ska arbetsgivare, som inte vill att anställningen ska fortsätta efter det, lämna besked till den anställda vid prövotidens utgång. Om det inte sker övergår provanställningen i en tillsvidareanställning. Fredrik fortsatte att arbeta och uppfattade att han hade fått ett fast jobb. När arbetsgivaren en månad senare ville att han skulle skriva på en ny visstidsanställning vägrade han. Då fick han ett muntligt besked av arbetsgivaren att han inte var välkommen till jobbet dagen därpå.
Det är enligt Fastighets att betrakta som avsked utan saklig grund.
– Det känns fortfarande overkligt att ha blivit av med jobbet, säger Fredrik Norrby, som nu letar efter ett nytt jobb.

Fastighets har vid flera tillfällen försökt komma överens med företaget.
– Eftersom arbetsgivaren vägrade gå med på en rimlig uppgörelse hade vi inget annat val än att stämma företaget, säger Conny Lundin från Fastighets som skött förhandlingen.

– Facket har fel. Den anställda hade tidigare gått med på en förlängd tidsbegränsad anställning. Men när han sedan vägrade att skriva på hade han ingen anställning kvar på företaget, säger Jassin Javanmiri på Flytt och städ Norrköping.

Eftersom företaget inte har kollektivavtal med Fastighets har förbundet stämt företaget till tingsrätten. Målet ska upp den 21 maj.