Huvudskyddsombudet Kenneth Johansson har under en längre tid fått klagomål från medlemmarna om deras arbetssituation. Han har också sett flera må dåligt eller bli sjukskrivna på grund av jobbet.
– Så ska det inte få vara på ett företag som är till för personer med olika funktionsnedsättningar, säger han.
Samhalls kärnuppdrag formuleras på företagets webbplats. Det är att skapa utvecklande arbeten åt personer med olika funktionsnedsättningar och Samhall säger att företaget lyckas genom
att matcha rätt person till rätt arbete i konkurrensutsatta kunduppdrag. Anita Lindell i Linköping skickas på städjobb trots att hon har ett läkarintyg som säger att städarbete inte är lämpligt för henne.
– För många år sedan, då jag jobbade som städare, fick jag problem med mina axlar. De förslitna axlarna är sedan drygt 20 år klassade som arbetsskada, säger Anita.

Anita började på Samhall för cirka fem år sedan efter flera års sjukskrivning. Hon berättar att hon provade ett städjobb i början men avbröt försöket efter bara några månader eftersom hon inte klarade av arbetsuppgifterna utan att få ont i axlarna. Hon fick en utbildning som teamledare och har jobbat som det under några år samtidigt som hon varvat med andra arbetsuppgifter.
– Det fungerade bra tills jag opererade tummen för ett år sedan, säger hon.
Sedan förra hösten har Anita haft svårt att hitta sin plats på företaget. Hon vill jobba men då måste uppgifterna vara rätt anpassade för henne.
– Jag har också blivit uppmanad att sjukskriva mig men det vill jag inte. Jag vet att jag kan jobba.

Även facket har varit inkopplat när hennes situation sett som mest mörk ut. Rådet hon fått av Fastighets ombudsman Erling Ludén är att hon ska vara kvar på jobbet eftersom hon har arbetsförmåga som Samhall ska kunna ta vara på.
– Ibland måste jag dock säga nej till arbetsuppgifter. Det innebär dock inte att jag arbetsvägrar. Företaget har information om mina läkarintyg och borde veta bättre vilka jobb som passar för mig och vilka inte, säger hon.
Nu städar hon fyra timmar om dagen varje dag.
– Det är vanlig kontorsstädning. Så länge jag får jobba i min egen takt, och inte behöver städa heltid, kan det fungera. Tyvärr sitter jag av tiden några timmar varje dag. Jag vill ju ha arbetsuppgifter när jag är på jobbet, säger hon.

Allra helst vill Anita hitta en anställning utanför Samhall. Hon har i år haft flera så kallad övergångar på gång vilket innebär att hon kan få prova på en anställning och har rätt att komma tillbaka under ett år om jobbet inte är lämpligt för henne. Men ännu så länge har hon inte fått en plats.
– Jag känner mig nonchalerad här på Samhall. Jag har frågat flera OC-are om de har jobb åt mig. Det är egentligen inte mitt jobb att fråga, men jag vill hitta vettiga arbetsuppgifter.
På Samhall kallas arbetsledare för OC efter senaste omorganisationen.

En kollega till Anita, Carina Hagelberg, har jobbat åt Samhall och dess föregångare, regionala bolag i Linköping, i drygt 30 år. Hon kom till Samhall på grund av ryggproblem. För 15 år sedan begärde hon själv att få komma från industrisidan till städavdelningen. De första tio åren städade hon ensam på en skola. Hon fick då arbeta i sin egen takt. Både hon och ryggen mådde bra. Men när ett städbolag lämnade ett bättre anbud än Samhall och tog över uppdraget blev Carinas tillvaro mer osäker.

Numera sköter hon städning av flera objekt tillsammans med en kvinnlig kollega. Carina har i ett års tid känt av att hon fått mer att göra och att tiden inte alltid räcker till. Carinas förklaring är att Samhall har fått många nya uppdrag samtidigt som det fattas folk.
– Jag klarar inte av att hatta från ett objekt till ett annat. När det är som värst skakar jag i hela kroppen och har lätt för gråt. Jag är helt slut när jag kommer hem på kvällen, säger Carina.

Carina jobbar varannan helg eftersom flera av Samhalls kunder, som varuhus och matbutiker, har öppet på lördagar och söndagar. När helgschemat infördes inföll helgjobb var femte vecka och sedan var tredje vecka. Sedan slutet av förra året jobbar man varannan helg.
– Att behöva arbeta varannan helg gör att jag är ännu tröttare.
Problemet med ryggen gör sig också påmint. För inte så länge sedan hade Carina besvärlig ryggvärk i sex veckor. Hon jobbade hela tiden för hon kände att hon inte hade råd att vara sjuk.