Ett förslag till ändringar i tidsbegränsade anställningar är ute på remiss. Regeringen vill begränsa möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra. Förslaget är inte tillräckligt, tycker både LO och TCO.

Förslaget rör ändringar i lagen om anställningsskydd. Regeringen vill ytterligare begränsa möjligheten att använda upprepade visstidsanställningar och förbättra situationen för arbetstagare som riskerar att fastna i tidsbegränsade anställningar under en längre tid. Det är ett problem som också flera anställda inom städbranschen känner till. Enligt förslaget ska en allmän visstidsanställning övergå till en tillsvidareanställning i flera fall än i dag.

I tidningen Arbetet säger Torbjörn Johansson, LO:s vice ordförande, att lagförslaget kan fungera som ett golv. De mest effektiva regelförändringarna ska, enligt honom, göras i avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv.

TCO tycker att förslaget är en skärpning jämfört med dagens regler, men otillräckligt och krångligt. Enligt TCO kan det fortfarande vara tillåtet att arbeta sex år hos en arbetsgivare utan att ha rätt till ett fast jobb.

Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 maj 2016.