– Det är inte min första partikongress, jag har varit på många men då i egenskap
av tjänsteman på Unga Örnar, SSU och partiet. Men det här är första gången jag är valt ombud. Det ska bli fantastiskt roligt att sitta i bänken och fatta beslut och vrida politiken, säger Mia Malmgren.

Hur hon vill vrida politiken ska vi återkomma till. Men först lite om hennes ena jobb, det på Folkets hus i Karlskrona som ledde till ett medlemskap i Fastighets.
– Jag har jobbat där i två år redan, men först var det meningen att jag bara skulle arbeta där en kort tid, sedan blev det längre. Och nu när jag blev vald till kongressen kände jag att jag absolut ville tillhöra ett LO-förbund, så då kom jag äntligen till skott med att byta fack.

Ett jobb som köksansvarig på en hockeyklubb hade lett henne till att gå med 
i Unionen efter att ha varit Handelsmedlem när hon jobbade för Socialdemokraterna. Men nu är hon alltså den enda anställda på Folkets hus.
– Jag är en klassisk Folkets hus-föreståndare. Jag marknadsför, sköter bokning och fakturor, städar, lagar mat, fixar fika och är fastighetsskötare.

När hon fick jobbet var uppdraget att få i gång konferensverksamhet på dagtid för att få in mer pengar.
– För att gå runt räcker det inte med att ha partiet och ABF här på kvällarna, jag har framför allt sålt in oss hos LO-facken och det har gått bra. Nu ska vi bygga om köket också, vilket är bra för nu är det lite begränsat för tillagning.

Lagar du all mat själv till konferenserna?
– Precis, jag är kockutbildad i botten och har jobbat med mat i många år. Det här är ett väldigt roligt jobb, det är så allomfattande och jag gillar att utveckla verksamheter.

Redan efter en kort stunds telefonintervjuande står det klart att det händer mycket kring Mia Malmgren. Hon har haft partiuppdrag sedan 20 års ålder men också ett starkt engagemang i Unga Örnar.
Sedan maktskiftet i Karlskrona efter valet är hon ordförande i äldrenämnden och ledamot i kommunfullmäktige. Kommunen hade före valet en borgerlig majoritet men styrs nu av en koalition mellan Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet.
– När vi blev största parti sa vi att den enda förutsättningen för att ta över var att få en majoritet för att få stabilitet. Under de åtta åren av borgerligt styre hade Sverigedemokraterna en vågmästarroll och det var inte bra för den politiska utvecklingen.

Och hur går det att styra ihop med Centern och Folkpartiet?
– Så här långt har det gått bra och varit utvecklande. Det handlar mycket om personkemi, men det är ett givande och tagande.

Vad har ni för politiska utmaningar lokalt?
– I nuläget behöver vi bygga nya idrottshallar och arenor, eftersom hockeylaget gått upp i SHL och handbollslaget i elit- serien och det ställs större krav på hallarna.
– Sedan är det att utveckla Karlskrona, bygga fler bostäder, bygga olika typer av bostäder och få fler företag att komma hit.

På tal om bostadsbyggande, är regeringens satsning för fler bostäder rätt och tillräcklig?
– Ja, den är jättebra men det behövs mer av den typen av politik. Jag tror att vi behöver många olika typer av subventioner, och jag tycker att rot även ska kunna komma hyresrätter till gagn.

Vad tror du blir heta frågor på partikongressen?
– Kongressen har två stora frågor, jobben och folkrörelsen. Jag tror att det inte kommer att bli lika stora diskussioner om vinster i välfärden som tidigare, när regeringen klivit fram för att sätta gränser för vinstuttag, det kommer att vara mer samsyn nu.
När det gäller jobben vill Mia se satsningar på offentlig sektor.
– Det behövs givetvis pengar till att anställa fler på riktiga jobb i offentlig sektor. Men vi behöver också satsa på utbildning inom de delar av arbetsmarknaden där det finns jobb, som undersköterskor till exempel. Och kanske koppla det till en jobbgaranti?

Du är det enda ombudet som är medlem i Fastighets. Du är ju inte på kongressen som facklig representant, men hur ser du på det fackligt-politiska samarbetet?
– Det är skitviktigt, för mig är det grunden. De som är emot det har inte förstått vad facket går ut på. Facket har ett jättestort ansvar att driva opinion och driva på medan vi politiker ska ta ansvar för helheten. Att ha nära band är en förutsättning för att lyckas med den samhällsförändring vi vill göra.

Eva-Marie ”Mia” Malmgren

Gör: Föreståndare på Folkets hus. Deltidspolitiker för (s), bland annat som ordförande i äldrenämnden.
Ålder: 40 år.
Bor: Karlskrona.
Familj: Har två åsiktsfulla tonårspojkar. Vårt hem är alltid fyllt av vänner och prat.
Intressen: Ägnar mesta delen av fritiden till Unga Örnar som ledare på läger och i grupper och driver internationella projekt. Aktiv i Friskis & Svettis, ABF och Karlskrona Handboll.