Uppsalas kommunala bostadsbolag Uppsalahem har låtit ett trettiotal elever att prova på olika fastighetsyrken under en dags Operation dagsverke. Tanken är att få fler ungdomar att upptäcka en bransch med stort rekryteringsbehov.

I dag har insamlingsdagen Operation dagsverke genomförts i Uppsala och närmare 30 elever har fått provjobba som bland annat kvartersvärd, elektriker, snickare, inköpare och till och med fastighets- och byggchef på Uppsalahem.
– Många ungdomar känner inte till fastighetsbranschen och jag tänkte att vem kan vara bättre till att inspirera än vi, säger initiativtagaren Anna-Lena Lehto, personalchef på Uppsalahem.

Hon menar att det här är ett bra sätt för skolan och näringslivet att samverka och hoppas att det kommer att ge ringar på vattnet.
– Ofta är det bara uteskötseln som syns men branschen är så mycket mer och i dag fick vi chansen att visa praktiskt vad det är vi gör. Vi hoppas att det här också får lite spridning så att fler hakar på till nästa år, säger Anna-Lena Lehto.

Eleverna som har deltagit i år kommer från årskurs 6 till 9 på Jensen grundskola i Uppsala. I utbyte mot tjänsterna under dagen får de en summa pengar som skänks via Unicef till årets Operation dagsverke-projekt för rent vatten i Tanzania.

En av eleverna som provat på jobbet som kvartersvärd är Naureen Javed, årskurs 6. Hon är nöjd med dagen.
– Det var jätteroligt att få se hur en kvartersvärd jobbar. Jag visste inte ens att yrket fanns, säger hon.
Naureen hade själv valt ut att gå med en kvartersvärd.
– Kvartersvärden Petra är jättetrevlig. Jag fick bland annat hjälpa till med besiktning av några lägenheter och innergårdar. Hon berättade också vad cheferna och assistenterna gör på huvudkontoret på Uppsalahem så nu vet jag mer.

Naureen vill bli civilingenjör. Men att jobba som kvartersvärd verkar också vara intressant och roligt, tycker hon efter en dag på Uppsalahem. Hon kan tänka sig att söka sommarjobb på företaget när hon blir lite äldre.