Socialdemokraterna tappar stöd medan Sverigedemokraterna går framåt, särskilt bland LO-medlemmar. Det visar ny statistik från SCB. Deltagarna på Fastighets ambassadörsutbildning på Runö märker delvis av trenden, och menar att lösningen är att höras och synas mer.

– Vi måste ta debatten mer och bli tydligare. Som det är nu röstar till och med människor med invandrarbakgrund på SD eftersom de är tydliga i sin politik, säger Zia Lodin, en av Fastighets 30 nyblivna ambassadörer för minskad främlingsfientlighet.

Den här veckan har 30 personer, från olika delar av landet, träffats på Runö-skolan för att diskutera och ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet. Nästa vecka kommer 30 ambassadörer till att få en genomgång och i september kommer ytterligare 30. Sammanlagt kommer det alltså finnas 90 ambassadörer och tanken är att de ska vara bättre utrustade för att ta debatten med främlingsfientliga personer på hemmaplan.

Grunden är det LO-gemensamma arbetet Alla kan göra något, som startade 2011. Fastighets har i år fått 540 000 kronor för att kunna genomföra ambassadörsprojektet som ett av tre pilotförbund.
– Det här hänger mycket ihop med studie- och organisationsverksamheten. Vi behöver lära oss av varandra och sprida våra kunskaper, säger Jarmo Kusmin, ansvarig ombudsman i Fastighets.

Enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning har stödet för Sverigedemokraterna ökat bland LO:s medlemmar. Mest har det ökat bland manliga väljare. Enligt undersökningen sympatiserar var femte manlig LO-medlem med Sverigedemokraterna.
– Från att inte ha funnits alls hos oss i Haparanda har Sverigedemokraterna nu ett mandat i kommunfullmäktige. Och samtidigt som vi har högst arbetslöshet i Sverige öppnar Bert Karlsson ett asylboende. Det rasistiska pratet slår i genom ganska fort då, säger Roger Sandlund, lokalpolitiker och facklig representant på Samhall i Haparanda.

Många av deltagarna på Runö menar att mycket beror på missnöjesröster och flera påpekar att Fastighets och Socialdemokraterna måste våga ta frågan tydligare.
– Jag blir lite orolig för LO-familjen. Är man missnöjd är det inte en vara lösning att sälja bort kroppen till Sverigedemokraterna, det är farligt. Det handlar om människovärde, säger Sergio Laguna.

Flera, framför allt inom städ, menar dock att de inte märker av det ökande stödet för Sverigedemokraterna.
– Jag har inte märkt av det på min arbetsplats men det är bra att ha förutsättningarna att kunna ta diskussionen. Möter man rasistiska åsikter får man försöka argumentera för att vända dem, säger Johanna Wickman, från Alliance plus i Uppsala.