Fastighets tänker driva frågan om uppsägningen av Branka Jozic, som sagts upp av Sodexo efter att ha städat på Astra Zeneca i Södertälje i 15 år, till Arbetsdomstolen. Det står klart efter den centrala förhandlingen mellan fack och arbetsgivare. 

Som Fastighetsfolket rapporterat tidigare blev Branka Jozic sjukskriven för förslitningsskada 2013, men kom tillbaka till jobbet på heltid i november i fjol. I månadsskiftet april-maj blev hon inkallad till kontoret och informerad om att hon var uppsagd. Hon fick veta att hon skulle lämna in nycklar och arbetskläder samma vecka.
– Jag har jobbat heltid sen i november och inte varit sjukskriven en enda dag. Det fungerade bra, jag gick i team med en annan städare och vi hjälptes åt, så jag behövde inte göra tunga lyft ovanför axelhöjd. Men nu sa arbetsgivaren att de inte behöver två städare i det huset. När Astra hade städningen själv var vi fem personer som städade samma yta, säger Branka Jozic.

Fastighetsklubben på Sodexo ogiltigförklarade uppsägningen, eftersom man ansåg att den strider mot Las, lagen om anställningsskydd, och begärde central förhandling. Den centrala förhandlingen hölls i början av juni, men även den slutade i oenighet.
– Tvisten kvarstår, men nu är Branka tillbaka på jobbet. Vi kommer att stämma arbetsgivaren till domstol, säger ombudsman Bengt Sandberg på Fastighets Region Ost.
– Arbetsgivaren tyckte inte att hon städade optimalt, men hon fungerar alldeles utmärkt på jobbet. De måste bara plocka bort vissa arbetsmoment.

Enligt Fastighets finns det 170 tjänster inom Sodexo på Astra Zeneca i Södertälje varav 100 inom Fastighets avtalsområde – inom städ, men också klädförråd, kafé och post – och det borde gå att hitta anpassade arbetsuppgifter till Branka. Facket har därför hävdat arbetsgivarens rehabiliteringsskyldighet och skyldighet att anpassa jobbet.

Fastighets linje är att arbetsgivaren måste följa arbetsmiljölagen.
– Den här frågan är principiellt viktig för alla städare. Arbetsgivaren kan inte göra ensidiga bedömningar och bara sätta upp prestationskrav utan att anpassa arbetet. Det handlar om alla städares rätt att utföra arbetet efter förmåga och förutsättningar. Vi måste i alla lägen hävda tidlöneprincipen, säger Bengt Sandberg.

Fastighetsfolket har varit i kontakt med Anette Arwenhed som är platschef för Sodexo. Hon vill inte uttala sig i enskilda ärenden och avböjer en kommentar.

Branka Jozic är mycket nöjd över att få jobba igen.
– Jag är jätteglad att vara på jobbet igen. Jag ska aldrig glömma vad facket gjorde för mig, jag är jättetacksam. Utan dem hade jag inte klarat det här, säger Branka Jozic.

 

Läs också: Uppsagd efter 15 år – Facket: Brott mot Las