Ett tjugotal personer från Fastighets samlades i dag på Sergels torg i Stockholm för att uppmärksamma International Justice Day for Cleaners.
– Vi vill sprida information om städarnas otrygga anställningsvillkor med delade turer och deltidsjobb, säger Silvio Siles, städare på Sodexo.

Sivio Siles delar ut disktrasor.

I år är det 25 år sedan händelserna i Los Angeles då flera städare i en fredlig demonstration för bättre anställningsvillkor blev misshandlade av polisen. Arbetsgivaren gick sedan med på att låta städarna organisera sig. Sedan dess har dagen firats runt om i världen som International Justice Day for Cleaners, den internationella rättvisedagen för städare. I Sverige uppmärksammas dagen på flera håll, bland annat på Sergels torg i Stockholm.
– Visa respekt för städare, ropar Silvio Siles när han delar ut disktrasor och bokmärken till förbipasserare. Jag vill att folk ska veta att även ett städjobb är ett riktigt jobb. Och ett viktigt jobb. Hur skulle de se ut här på torget eller i fabrikerna om städare inte fanns?

Monica Eriksson är en av dem som har fått material på torget.
– Jag ska värna om den här trasan. Det är viktigt att slå ett slag för städpersonalen. Vi skulle inte klara oss utan dem, säger hon innan hon skyndar sig vidare.

Medlemmar från Fastighets fackklubbar på ISS, Sodexo och Inspira i Stockholmsområdet, tillsammans med anställda på förbundskontoret, har under dagen delat ut material och fört samtal om städyrket och städarnas arbetsvillkor.
– Jag har pratat med flera om delade turer. Jag berättar att jag inte gillar att städare måste jobba både på morgonen och på eftermiddagen eller kvällen för att få ihop tillräckligt många arbetstimmar. De som jag pratat med gillar inte heller de delade turerna efter att de pratat med mig, säger Alex Santibañez Vargas från ISS.

Janne Panameño och Manuel Orellana från Inspira.

Även Janne Panameño från Inspira har varit ute i flera timmar den här dagen.
– Jag har fått frågor från flera spansktalande om vad facket är och kan göra för dem. Många tar emot mitt material men det finns också många som inte vill det, säger hon.
Hennes arbetskamrat Manuel Orellana tycker att det bra att Fastighets är ute bland folk den här dagen. Han har fått prata om städarnas arbete med många människor på Sergels torg.
– Nästa gång kanske vi kan skapa lite mer festlig stämning, till exempel med musik. Den här gången hade vi inte ens kaffe med oss. Det ska vi ta med nästa gång, tycker jag.