Det behöver byggas fler hyresrätter som människor har råd att bo i. Samtidigt krävs det omfattande renoveringar av befintliga bostäder. Det menar Fastighets, som efterlyste stora investeringar och ett halvmiljonprogram på ett seminarium i Almedalen i Visby.

– Investeringar i bostäder leder till arbete och sätter fart på Sverige. Det behövs ett helt paket. En gång i tiden hade vi ett miljonprogram. Varför inte ett halvmiljonprogram för hyresrätter?, sa Yvonne Nygårds, Fastighets andre förbundsordförande. 
Hon representerade Fastighets på det seminarium som förbunden inom 6F arrangerade i Almedalen i Visby under rubriken ”Fler hyresrätter sätter fart på Sverige”.

6F, som består av Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko, har redan tidigare formulerat ett krav på att bygga 50 000 bostäder per år och att renovera 60 000 bostäder per år för att råda bot på bostadsbristen i landet.
– Många av våra medlemmar arbetar i bostäder, så för dem kan det ge mer jobb, men de behöver också någonstans att bo. Eftersom fastighetsskötare och städare inte har de högsta lönerna är det hyresrätten som kan ge överkomliga boendekostnader. Deras barn måste också kunna hitta en bostad utan att ha en miljon att slänga in, sa hon.
– Bostäderna måste också finnas där jobben finns eller nära kommunikationer så att det går att ta sig till jobbet.

Moderatpolitikern och riksdagsledamoten Sofia Fölster höll med om behovet av fler bostäder.
– Det är en hög målsättning och ett ambitiöst mål, jag gillar det. Det behövs fler Yimbys (Yes in my backyard, reds. anm.) för i praktiken är det många som säger nej och sätter stopp för byggplaner. Men däremot har vi olika uppfattningar om hur det ska gå till. Att återinföra byggsubventioner är helt fel väg att gå. Risken är att det snedvrider konkurrensen och att pengarna hamnar i byggbolagens fickor.Sofia Fölster ville hellre se ett fokus på att se över byggreglerna. Hon pekade bland annat på planarbeten som drar ut på tiden och särkrav i vissa kommuner.
– Man måste ta tag i det faktiska problemet. Varför vill inte byggherrarna bygga hyresrätter? Jo, för att det är dyrt och krångligt. För varje regel måste man jämföra med behovet för dem som inte har någonstans att bo.

Med på seminariet var också Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästernas Riksförbund. Hon refererade till en färsk prognos från Boverket som pekar på att behovet av bostäder kan vara ännu större än 6F pekat ut.
– Det som behövs är att politikerna tar sitt ansvar. De måste sätta mål för bostadsbyggandet, regionala mål, och peka ut i vilka kommuner det behöver byggas. Sen behövs det både morot och piska för att få i gång byggandet. Vi måste också stå upp för att bostaden är något annat än vilken konsumtionsvara som helst, menade Mariell Juhlin.

Hon varnade för en utveckling där det främst blir bostadsrätter som byggs.
– Ur ett makroekonomiskt perspektiv behöver vi som individer inte låna ännu mer. Vi behöver också mer av flexibelt boende som hyresrätten är. Den som vill bo hela livet i hyresrätt ska kunna göra det, sa Mariell Juhlin och underströk att det främsta behovet gäller små och billiga lägenheter som exempelvis unga har råd med.