Foto: Sofia Lindroth

Luleå

Musikens makt är en kreativ gratis musikfestival på Gültzauudden, vid Luleälvens strand, och som pågår 21– 22 augusti. På scenen står bland andra Weeping willows (se bilden), Hurula och Amason.

Östersund
Familjedag i Surfbukten, 9 juli. Svt:s program Sommarlov livesänder vanligtvis från Malmö men den 9 juli besöker de Östersund. Hela dagen utlovas massor av gratisaktiviteter för barn.

Mellan Härnösand 
och Örnsköldsvik
Vandra längs världsarvet Höga kusten och upplev besöksmål som toppstugan på Skuleberget, Höga kusten-bron, den 40 meter djupa Slåttdalsskrevan som delar Slåttberget i två delar, Balesuddens naturreservat eller Varvsberget.

Utanför Umeå
Sommarutställning intill Vindelälven
i Degerfors Qvarn med drygt femtiotal amatörer och yrkesverksamma konstnärer pågår till början av augusti.

Foto: Sofia Lindroth

Säter

Veteranfordonsträff i Säterdalens Folkets park anordnas varje tisdag klockan 18-21, alltid ihop med livemusik och loppis.

Tierp

Hoppa från den branta klippkanten och ta ett dopp i Trollsjöns djup, ett vattenfyllt stenbrott utanför Tierp som är öppet för badsugna besökare.

Stockholm

Parkteatern i Stockholm visar utomhusföreställningar runt om i Stockholms parker under hela sommaren, allt från Clownen Manne till Kristina Lugn-pjäsen Tant Blomma (se bilden högst upp). I juni visades även From Sammy with love med Karl Dyall och Rennie Mirro.
Sjöhistoriska museet på Djurgården har fri entré alla dagar.
Myntkabinettet i Stockholm har gratis inträde på måndagar.
Gympa utomhus med Friskis och Svettis. Utomhusgympa finns i flera av Friskis föreningar runt om i landet, bland annat på Gärdet i Stockholm.

Södra Gotland

Kolla in Hoburgsgubben. Vid Gotlands sydspets finns naturreservatet Husrygg med Hoburgen och den berömda Hoburgsgubben som under årtusenden har blickat ut över havet.

Arboga med omnejd
SM i segelflyg äger rum 25 juli – 1 augusti. Tävlingsbanorna sträcker sig från Östergötland upp till norra Dalarna, med start bland annat i Arboga.

Foto: Sofia Lindroth

Örebro
Open Art marknadsför sig som Skandinaviens största konstbiennal. Den pågår till och med den 6 september. Cirka 130 konstverk av över 70 konstnärer från 19 olika länder ställs ut på ett sjuttiotal platser i centrala staden. På bilden visas Alicia Martins konstverk Conciencia [awareness].


Karlstad


Putte i Parken är en musikfestival i Mariebergsskogen den 2–4 juli med bland annat Hardcore Superstar, Loreen och Timbuktu & Damn. Första festivaldagen bjuder på världens snabbaste allsång.

Tanumshede

Världsarvet Tanums hällristningar i norra Bohuslän ger besökarna en spännande resa 3 000 år tillbaka i tiden.

Alingsås

Gemensamma guidade cykelturer i trakterna kring Alingsås varje onsdagskväll i augusti, med paus för medhavd matsäck.

Kosterhavet
Vid Rörvik på Sydkoster och 
i Hasselbukten på Saltö utanför
 Strömstad finns
 flera hundra meter 
långa snorkelleder,
 som naturstigar 
under vattnet. 
Längs en blåfärgad 
lina på botten finns informationsskyltar om naturlivet.

Uddevalla

Elinorspelen i Skälebacken utanför Uddevalla den 31 juli – 2 augusti. Förutom musik på två scener på kvällarna spelas fotboll och beachvolleyboll på dagarna. Boendet sker på en kostnadsfri camping.

Göteborg

För den morgonpigga finns det chans att uppleva när nattens fångst dagligen auktioneras ut på Sveriges största fiskeauktion i Göteborgs hamn.

Nossebro – Göteborg
Retrovägen, går längs länsväg 190 och invigdes på sträckan Nossebro – Göteborg förra våren, är ett alternativ med sevärdheter som gamla bensinmackar, motell och konditorier från förr.

Jönköping

Upplev naturens egna fontäner i Vattenledningsparken, sydväst om Jönköping. Här finns ett av Sveriges första vattenverk och tre infiltrationsdammar från 1865. Genom grundvattnets självtryck finns fontäner som sprutar vatten året om.

Växjö

På måndagskvällar från slutet av juni och under hela juli anordnas allsång med kända artister i Linnéparken vid Växjösjön.

Klippan
I Söderårens nationalpark kan man uppleva lövskogar, rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och fina utsikter.

Trelleborg


Foto: Pia Jönsson

Trelleborgsrevyns sommarlustspel Uppdrag grönskning har premiär den 29 juni. Den spelas i Folkets park fram till den 12 juli. Revyn är skriven av Åke Cato och Mikael Neumann. Revyn handlar om slottsträdgården Sofiero där den ena växten efter den andra försvinner. Kommissarie Mårten Bock får uppdraget att hitta tjuven som har tagit trädgårdens största attraktion – rhododendronbuskarna.

Smedstorp

Gårdslösaleden på 12 kilometer finns i Smedstorp mellan Tomelilla och Simrishamn. Utmed den finns bland annat flera skeppssättningar från stenåldern och rester av en kalkugn från 1800-talet.