Generellt ger hemförsäkringar ett bra skydd och ersätter för tyngre utgifter ifall du till exempel råkar ut för en akut sjukdom eller olycka och måste transporteras hem, det som kan bli riktigt dyrt om olyckan är framme. Det säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.
– Det som är viktigt att tänka igenom för att kunna bedöma om ens hemförsäkring håller är syftet med resan, alltså vad du ska göra på resan, och hur länge du ska vara borta. Sedan ska du se över avbeställningsskyddet som brukar ingå i det som kallas ”stora” hemförsäkringspaket men inte i de mindre, säger hon.

För den som betalar sin resa via kontokort ingår ofta en kompletterande reseförsäkring och i den ett avbeställningsskydd. Med avbeställningsskyddet går det att få tillbaka resekostnaden om det händer något allvarligt före avresan som gör att resan måste ställas in, som att du blir akut sjuk.
– Men om du ska resa långt bort och vara borta länge rekommenderar vi att se över att avbeställningsskyddets maxbelopp täcker resans kostnader, fortsätter hon.

För en chartersemester på någon eller ett par veckor brukar en vanlig hemförsäkring räcka.
– De fall där du behöver komplettera är om du antingen ska studera eller arbeta under resan eller ägna dig åt en riskfylld aktivitet som djuphavsdykning. Ska du vara borta längre än 45 dagar på din semester måste du förlänga hemförsäkringens reseskydd innan det har gått ut, eftersom den i regel endast gäller för 45 dagar, säger Gabriella Hallberg.

Medlemmar i Fastighets har en hemförsäkring som medlemsförmån. Folksam har hemförsäkringar i tre steg och den ”lilla” som ingår i medlemskapet gäller i hela världen under 45 dagar, med undantag för länder dit UD avråder från att resa.
– Den täcker de vanligaste problemen som kan uppstå, stöld och vissa andra skador på ditt resgods upp till 40 000 kronor, olycksfall eller om du blir sjuk, men den innehåller inte ett avbeställningsskydd, säger Lisbeth Lundmark på Folksam.
– Avbeställningsskydd finns däremot i vår tilläggsförsäkring Resklar, som ingår för den som har den ”stora” hemförsäkringen. Resklar gäller alla i familjen som bor och är mantalsskrivna på samma adress, säger hon.
Resklar kan ge en ersättning för den som blir sjuk eller skadad så att man inte kommer iväg på resan, men kan också
 ge ersättningsresa om man blir sängliggande en större del av resan och en läkare ordinerat vila.

Vad är ditt bästa tips inför resan?
– Stoppa med resebeviset som du fick tillsammans med ditt försäkringsbrev. Om du saknar resebevis kan du ringa Folksam och få ett nytt. Där står vad som gäller och telefonnummer dit du kan vända dig om du drabbas av skada.

Hur är det med självrisk?
– Det finns en självrisk på 1 500 kronor. Men säg att man blir riktigt sjuk i Thailand och måste åka hem med ambulansflyg, det kostar cirka en miljon kronor. Då är man ganska glad om man bara behöver stå för självrisken, säger Lisbeth Lundmark.

Tips

  • Läs på! Kolla vad din hemförsäkring täcker och vad som gäller för ditt kontokort innan du köper resan.
  • Läs mer om din hemförsäkring via facket på www.folksam.se/fastighets
  • Du kan jämföra försäkringar och villkor för kontokort på Konsumenternas försäkringsbyrå, www.bankforsakring.konsumenternas.se
  • Resklar kostar 24 kronor per månad om du är en person i hushållet, 31 kronor för två personer och 37 kronor för tre eller flera.

Tänk på

  • Reser du med en kompis och en av er betalar resan? Kolla så att avbeställningsskyddet via ditt kontokort täcker även kompisen. Personer i samma hushåll brukar alltid täckas.
  • Ska du vara borta länge eller resa långt? På resor över 45 dagar behöver du förlängt reseskydd.
  • Ska du göra något äventyrligt? Vanlig dykning kan ingå i hemförsäkringen men inte exempelvis djuphavsdykning. Kolla innan!
  • Betala resan med kontokort. Då brukar det ingå ett avbeställningsskydd och ofta även ersättning för försenat eller försvunnet bagage.