Nattarbete är förbjudet enligt lag om det inte finns avtal om dispens. Efter flera förhandlingsomgångar har Rengörare Näslund nu tecknat ett sådant avtal med Fastighets gällande städuppdraget på Arlanda.

Fastighetsfolket har vid flera tillfällen skrivit om städuppdraget på Arlanda. Den första september kommer Samhall och Rengörare Näslund att ta över efter Inspira.
Men för att städa på flygplatsen krävs arbete på natten och det har därför varit brådskande att få till ett avtal om dispens för nattarbete.
– Att arbeta ständig natt sliter på kroppen. Arbetstidslagen är en skyddslagstiftning och om man ska göra undantag från den måste de anställda skyddas på något annat sätt, säger Ewa Edström, central ombudsman på Fastighets.

Ett sätt är att komma överens om att förbjuda ensamarbete och att minska arbetstiden så att 34 timmar räknas som heltid för en nattarbetare.

Samhall skrev på ett sådant avtal med Fastighets redan innan sommaren men först i fredags kunde alltså Rengörare Näslund komma överens med förbundet om samma sak.
– Det här är samma avtal som vi har med andra företag med anställda som jobbar ständig natt. Vi tycker att det är viktigt med konkurrensneutralitet i branschen, säger Ewa Edström.

Läs också:
Osäker framtid för Arlandastädare
Samhall har tecknat avtal för nattarbete
Över hundra städare sägs upp på Arlanda
Inspira har tecknat nattavtal

Nattarbete utan tillstånd på Arlanda