Hallå där Lina Linansky, yrkesintroduktionsanställd fastighetsskötare på Riksbyggen i Helsingborg. Du är först ut att validera dina kunskaper med nya valideringssystemet Faval från Fastighetsbranschens utbildningsnämnd.

Hur går valideringen till?
– Det är långt ifrån klart. Det jag först fick göra nu i veckan var att skriva ett två timmar långt teoretiskt test för att få en uppfattning om vad jag behöver lära mig mer för att till slut kunna få ett kompetensbevis.

Hur mycket kunskaper har du sedan tidigare?
– Jag är yrkesintroduktionsanställd på Riksbyggen sedan i början av juni för att bli fastighetsskötare, men har ingen tidigare erfarenhet av yrket. Jag har mestadels jobbat med produktion och på lager förut.

Så vad blir nästa steg?
– Riksbyggen ska ta fram studiematerial åt mig så att jag ska kunna studera lite i veckorna. De ska också se om jag behöver gå någon kurs. Det är ganska grabbiga ämnen det handlar om, som ellära och ventilation, men jag gillar praktiska saker och tänker att det kan vara häftigt att kunna sånt.

Vad tänker du om jobb framöver?
– Min yrkesintroduktionsanställning är 12 månader och jag trivs så himla bra där jag är nu så jag hoppas att det ska övergå till en tillsvidareanställning sen. Jag tycker om att det är så varierande och att det händer mycket.