Tre finalister tävlar om titeln ”Årets städare 2015”. Vinnaren utses i Jönköping den 22 september.
– Det är både jätteroligt och nervöst. Jag trodde aldrig att jag skulle gå till final, säger Urban Rundblom på Samhall i Sundsvall.

Tävlingen ”Året städare” har ett nytt upplägg den här gången. Deltävlingarna är borta, men vem som helst har haft möjligheten att nominera. Av de 27 nominerade valde en jury ut tio för att göra ett webbaserat test och svara på frågor om sig själv. Tre har gått till final och är dem som enligt juryn är mest lämpade för att tävla om titeln. Finalen med både ett praktiskt och ett teoretiskt prov sker nästa vecka på Städmässan i Jönköping.

Urban Rundblom är en av finalisterna. Han är driftledare på Samhall, vilket han beskriver som områdeschefens högra hand. Men det mesta av hans arbetstid går åt att städa.
– Jag tycker att frågorna inför finalen var ganska lätta. I våras fick jag mitt yrkesbevis så jag kände igen många av frågorna, säger Urban.
Inför finalen ska han fräscha upp sina teoretiska kunskaper och läsa på i sin studiebok som han fick på utbildningen inför testerna för yrkesbeviset från SRY, Servicebranschens yrkesnämnd.
– Det praktiska inför tävlingen får jag dagligen på jobbet. Jag har arbetat med all typ av städning här på Samhall, säger han.

Urban Rundblom vågar inte säga så mycket om sina chanser under finalen, men han hoppas att segraren kommer från Samhall. En av hans kollegor, Nadja Nyhamn på Samhall i Sundsvall/Tibro, är med. Den tredje finalisten är Åsa Behrman och jobbar på Systembolaget i Uddevallaområdet.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Städbranschen Sverige.