I slutet av juni inträffade den första olyckan, vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– En lastbil med lyft har stått med ena stödbenet på gräset 
i en slänt. De hade några fönster kvar att putsa när gräset gav vika och stödbenet sjönk rätt djupt ner vilket gjorde att bilen tippade, berättar Bo Gustafsson, regionalt skyddsombud i Fastighets region Väst.
Städföretaget hade hyrt in kranbilen med skylift från en entreprenör men båda företagen har samarbetat och gjort jobbet på samma sätt flera gånger tidigare.

Bilägaren, som också stod i liftkorgen, lyckades få tag på något att hålla sig i när bilen välte och klarade sig utan skador. Det gjorde däremot inte fönsterputsaren som kastades runt i korgen på väg ner och krossade en fot och bröt revben.
– Vi betraktar det här som en ren olycka men städföretaget har tagit fram en handlingsplan, som ska skickas till Arbetsmiljöverket, för hur de ska göra framöver, säger Bo Gustafsson. Det handlar till exempel om att stödben för liftar i första hand ska stå på asfalt och om de inte kan göra det ska de ställas på en stor platta som kan ge stöd.

Fönsterputsaren vid Elmia-mässan klev ur skyliften för att putsa fönstren på kortsidan. Foto: Privat

Bara en dryg vecka efter Göteborgsolyckan inträffade ytterligare en olycka där en skylift var inblandad. Det var en fönsterputsare som hade i uppdrag att tvätta fönster på Elmiamässan i Jönköping. Mannen halkade och föll fyra meter då han klev ur skyliften för att komma åt fönster på ett tak.
– Han hade certifikat för att köra skylift men han hade varken säkerhetssele eller säkerhetslina och det var halt på taket. På andra fönsterputsfirmor är arbetstagaren förbjuden att gå ur korgen men han följde arbetsledarens order om vilka fönster som skulle putsas, säger Larry Stewart, arbetsmiljöansvarig ombudsman i region Väst.
Mannen ska
dade rygg,
 bröstben, revben och en fot när han föll.

Enligt Fastighets är det oroande att flera allvarliga olyckor med fönsterputsare inträffat under kort tid, särskilt då båda haft skylift inblandad. Torbjörn Jonsson, arbetsmiljöansvarig ombudsman, har tidigare den här veckan träffat förbundets arbetsmiljösamordnare för att diskutera problematiken.
– När vi träffas igen i oktober ska vi prata om nästa års verksamhetsplan och då ska vi även fortsätta diskussionen om det här. Det här är allvarligt men det är viktigt att komma ihåg att arbetsmiljö är mer än olyckorna som inträffar, vi behöver också jobba med det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger han.


Målare föll och omkom

I slutet av maj skrev Fastighetsfolket om en annan arbetsplatsolycka där en man omkom efter fall från fjärde våningen på en byggnad i centrala Stockholm.
Enligt tidiga uppgifter rörde det sig om en fönsterputsare men Arbetsmiljöverket, som fortfarande utreder olyckan, uppger nu att det inte var en fönsterputsare utan en målare som föll. Även polisen fortsätter sin utredning kring olyckan, och det finns ännu inget beslut om det kommer att leda till åtal.