Jenni Garcia Pinchi, en av det Limabaserade företaget Innovas parkarbetare, älskar växter och tycker därför också om sitt jobb. Men hon vill gärna få högre lön.

Jenni, klarÄven om lönen på Innova är högre än den lagstadgade minimilönen har Jenni Garcia Pinchi, ensamstående med tre barn 
i åldrarna 15, 16 och 22, svårt att få pengarna att räcka till. Detta trots att hon arbetar extra med hemstädning en gång i veckan.
Månadslönen för heltid är 1 100 soles, cirka 2 800 kronor. Enligt den peruanska lagen ska företaget dela med sig av vinsten till de anställda. Arbetsgivaren ska också betala två extra månadslöner, i juli och december.

Trots extra lön räcker Jennis pengar precis för mat, kläder och boende för familjen. Till exempel kostar en liter mjölk drygt åtta svenska kronor och två kilo färsk kyckling cirka 50 kronor i en av stadens större mataffärer.
– Mycket är bättre här än i många andra företag. Men om jag fick önska skulle jag vilja ha högre lön, säger Jenni.

Jennis arbetsdag börjar klockan 06.45. Hon har inget lunchrum att gå till, inte heller tillgång till ett kylskåp.
På sommaren kan temperaturen stiga till över 40 grader. Är det tufft att både arbeta och äta ute i hettan?
– Jag äter ofta min lunch i någon park och det går oftast bra, det är min vardag. Matlådan, till exempel med ris och kyckling, har jag alltid med mig.

Fakta om Peru

  • Peru har cirka 30 miljoner invånare, varav cirka 10 miljoner bor i Lima. Ekonomin domineras av gruvindustrin. De sociala klyftorna och inkomstskillnaderna är mycket stora.
  • Landets folkvalda president Ollanta Humala är både stats- och regeringschef. Nästa år hålls presidentval, men kampanjen är redan i gång.

    Limas historiska centrum.